Europas største sag om piratkopier på vej i retten

Politiet har sigtet tre danskere, som har solgt 130.000 cd’er med piratkopieret software. Det ulovlige software ville have kostet 1,5 milliarder kroner med gyldige licenser.

Af Magnus Bredsdorff

Dansk politi er i øjeblikket ved at optrevle Europas hidtil største sag om piratkopieret software. Tre danskere, to fra Sønderjylland og en fra Sjælland, er sigtet i sagen.
De tre har stået bag salget af såkaldte sølv-cd-rom’er. De adskiller sig fra hjemmebrændte cd-rom’er ved at kræve masseproduktion på fabrik. I hvilket europæisk land cd’erne er fremstillet, vil softwareproducenternes organisation BSA (Business Software Alliance) ikke afsløre.
I alt har de tre sigtede solgt 130.000 cd-rom’er. Langt hovedparten af køberne bor i Danmark. BSA og politiet har sammen fundet materiale, der beskriver indholdet på hver af cd-rom’erne. På baggrund af det materiale har BSA regnet sig frem til, at var de samme programmer blevet købt i samme mængder med licenser, så havde der stået 1,5 milliarder kroner på prislappen.

Omsatte for 26 millioner
Det er langt sværere at regne ud, hvor stort softwareproducenternes reelle tab er. BSA har derfor heller ikke lagt sig fast på, hvor stort erstatningskravet bliver. Formanden for BSA i Danmark, nordmanden Norvald M. Heidel, henviser til tilsvarende sager i mindre målestok fra Sverige, hvor erstatningen blev mellem otte og ti millioner kroner.
I den danske sag må kravet dog blive mindst 26 millioner kroner. Så meget har salget af cd-rom’erne ifølge vicekriminalkommissær Preben Andersen fra Rigspolitiets IT-støtteenhed indbragt de tre sigtede.
Politiet gik ind i sagen med en razzia i marts sidste år, og ifølge Preben Andersen har hver cd kostet 200 kroner. Cd’erne med navnene Silverado, Best of Internet og Vegas er blevet annonceret til salg på nyhedsgrupper på Internet og gennem mere traditionelle salgskanaler som Den Blå Avis.
– Hver måned har mellem 3.000 og 6.000 danskere ventet på at modtage en ny udgave af pirat-cd’erne, fortæller Preben Andersen.

Mellemmænd
På den baggrund konkluderer han, at der har været en række mellemmænd indblandet i distributionen. Om der også bliver straffesag mod dem, vil han endnu ikke udtale sig om.
Norvald Heidel finder det skræmmende, at de ulovlige cd’er har fundet vej til så mange danske hjem.
– Det er ikke uskyldige drengestreger, det her. Det er alvorlige forbrydelser, tordner han.
Ifølge BSA’s danske advokat, Niels Andersen, så er det at sammenligne med hæleri, når køberne af pirat-cd-rom’er installerer programmerne på deres harddiske. Alligevel regner Norvald Heidel ikke med, at BSA vil anstrenge sig for at retsforfølge brugerne, fordi organisationen ikke bryder sig om at gennemføre softwarerazziaer i de danske hjem. BSA opfordrer derimod alle køberne til at returnere cd’erne.
Ifølge Preben Andersen fortsætter efterforskningen i sagskomplekset. Han mener dog, at dele af sagen mod de tre sigtede snart er klar til, at anklagemyndigheden kan få dem i retten. Vicekriminalkommissæren ønsker ikke at oplyse flere detaljer om de sigtede. De risikerer ét års fængsel oven i erstatningskravet. Det er maksimumstraffen for brud på ophavsretsloven.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere