Skarpe skud med Rawshooter

Rawshooter er det bedste værktøj til at få det maksimale ud af de rå billedfiler.

Skarpe skud med Rawshooter

Hvis du har et af de lidt bedre digitalkamera – for eksempel et spejlreflekskamera – kan det med garanti optage i RAW-formatet, der består af de ”rå” pixels, som hentes direkte fra billedsensoren.

RawShooter er et godt program til at efterbehandle disse ”rå” filer, så de kan konverteres til mere generelt brugbare JPEG- eller TIFF-filer. RAW-formatet giver ikke en almindelig JPEG-fil på ram-kortet – i stedet får du en fil med efternavnet NEF, CRW, MRW, ORF eller noget helt femte.

Tidligere har man måttet vælge mellem den ofte tunge og lidt dårlige konverteringssoftware, der følger med kameraet, eller kostbare programmer som Photoshop CS for at kunne arbejde med RAW-filerne. Nu tilbyder det unge danske firma Pixmantec en billig og ganske effektiv løsning i form af RawShooter premium 2006.

Det er et lovende produkt, som allerede har mange fans i fotomiljøet. RawShooter er nemlig let at bruge, samtidig med at det er hurtigt og effektivt. Mange mener, at konverteringen fra RawShooter er fuldt på højde med den, der kan opnås med Camera RAW-modulet i Photoshop.

RawShooter er et værktøj til at styre lys og farver i de rå digitale skud. Man kan optimere eksponeringen og eventuelt redde underbelyste optagelser ved at ændre på Exposure compensation.

Farvetemperaturen og dermed hvidbalancen kan sættes helt manuelt eller med forskellige grader af automatik. Man kan justere kontrast og lys med det effektive kurveværktøj (Curve/Levels), og det er muligt at dosere farvemætning og skarphed, fjerne digital støj og meget mere.

Det hele foregår i billedets rå pixels, så alt arbejdet sker et minimalt tab af billedinformationer.

RawShooter lægger op til et ganske logisk workflow. Man kan gennemse billederne i en lille browserrude til venstre, som i øvrigt er let at konfigurere efter ønske.

De enkelte filer kan justeres med værktøjerne på fanebladet Correct i vinduets højre rude. På fanebladet Batch convert indstiller man, hvordan konverteringen skal foregå. Når billedet er justeret, sættes konverteringen i gang med tast på Insert.

Konverteringen foregår helt ubemærket i baggrunden, mens man kan redigere videre i andre optagelser. Det giver en fiks og effektiv arbejdsgang, ikke mindst, når der er mange RAW-filer at konvertere. Pixel-fanatikere, som undertegnede, skal her bemærke, at RawShooter kan skalere de rå pixels op i 200 procent forstørrelse. Det sker ved interpolation, men da udgangspunktet er de rå pixels med fuld billedinformation, giver det et langt bedre resultat end traditionel resampling af JPEG-filer.

Det kan give imponerende skarpe billeder på hele 24 megapixels fra et almindelig seks megapixel-kamera!

Selve programvinduet er veldesignet; mange vil sikkert finde det decideret lækkert. Der er små knapper og faneblade gemt i alle hjørner og kroge, og mange af kommandoerne kan aktiveres med tastaturgenveje. RawShooter virker i det hele taget som et meget gennemtænkt og professionelt produkt. Programmet er forbløffende hurtigt til at bearbejde billeddata og til at rendere skærmbilledet. Den største mangel er, at programmet ikke understøtter RAW-filer fra alle kameramærker og -modeller.

Til $99 (827 kroner med moms) står RawShooter sig ganske godt i sammenligning med mere etableret software som Bibble Pro ($129), Silverfast DCpro ($399) og Nikon Capture Editor ($99). Brugerfladen er på mange måder mere vellykket, og programmet mangler ikke de avancerede funktioner.

Man kan kun ærgre sig over, at programmørerne ikke er gået hele vejen og har udviklet et allround fotoprogram, der også kan håndtere TIFF- og JPEG-filer, som de tre andre programmer kan det. Der er så mange gode sider ved RawShooter, som sagtens vil kunne bruges i et mere generelt fotoprogram. Bibble Pro er fortsat en stærk konkurrent, der er noget mere alsidig uden at være meget dyrere.

Men hvis vi vægter brugerflade og workflow højt, så er RawShooter den mest elegante og effektive RAW-konverter på markedet




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer

extri:co A/S

Senior driftskonsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere