Billige netværksteknologier angriber Fibre Channel

Storagebranchen samles om IP som ny standard i SAN-verdenen. I første omgang ventes den at supplere Fibre Channel.

Denne artikel er trykt i Computerworld den 27. februar 2001.

I fremtiden behøver virksomheder ikke investere i dyre Fibre Channel-løsninger, hvis de vil opbygge et SAN (Storage Area Network). I stedet kan de anvende almindeligt Gigabit Ethernet-udstyr med TCP/IP.

Det er en af konsekvenserne af, at lagringsbranchen nu samles om at støtte ISCSI-specifikationen. Storage Networking Industry Association (SNIA), der omfatter alle de store spillere på markedet for datalagring, har nedsat SNIA IP Storage Forum.

Denne arbejdsgruppe skal arbejde for anvendelsen af IP i datalagring.

Oprindelig var harddiske og båndstationer koblet direkte til serverne, typisk via SCSI-forbindelser (Small Computer Systems Interconnect).

For at få bedre styr på diskpladsen samt øget båndbredde er nogle virksomheder begyndt at opbygge SAN. Det går ud på at placere diskene på et særligt netværk, hvorfra de er forbundet til serverne. Den foretrukne netværksteknologi har været Fibre Channel, der er udviklet til formålet.

Lokalnet og diske mødes

Med ISCSI (IP-baseret SCSI) forbindes lagringsverdenen og lokalnetverdenen. Diskene kobles her til en særlig ISCSI-enhed via SCSI eller Fibre Channel. ISCSI-enheden danner bro over til et lokalnet, typisk med Gigabit Ethernet.

Serverne anvender et normalt netværkskort til at kommunikere med enheden. Det kræver blot installation af en driver, der får netværkskortet til at se ud som en lokalt tilkoblet SCSI-disk. Serveren ved dermed ikke, at den gemmer på en netværksforbundet disk, den ser disken som en lokal SCSI-disk.

En fordel ved denne teknologi er, at den gør det muligt at opbygge geografisk spredte SAN. Hvis man kan acceptere den lavere båndbredde, der som regel vil være på en fjernopkobling, kan virksomheden samle alle diske et sted, mens serverne står rundt om i landet.

En anden mulig fordel er, at priserne kan blive lavere. Ethernet-udstyr fremstilles af en lang række producenter, mens der kun er få på markedet for Fibre Channel. Hvis teknologien vinder indpas, er det derfor muligt, at priserne bliver væsentligt lavere.

Velkendt teknologi

En tredje fordel er, at virksomhederne kan holde sig til én netværksteknologi, hvor de i dag skal sætte sig ind i to: Ethernet til lokalnettet og Fibre Channel til SAN'et.

- Den næste store vækstbølge i lagringsbranchen bliver sandsynligvis IP-baseret lagring, siger analytiker Ashok Kumar fra U.S. Bancorp Piper Jaffray til Infoworld.

Men teknologien har den ulempe, at den er ny. Der er endnu kun få produkter på markedet, og ISCSI-standarden ventes først færdig til sommer. Og den er ikke det eneste bud på en standard: Fibre Channel over IP (FCIP) er et andet bud på, hvordan disktrafik kan sendes over et IP-baseret net.

At IP bliver taget alvorligt i Fibre Channel-verdenen fremgår af, at en af de største leverandører af Fibre Channel-switche, amerikanske Brocade, vil understøtte den. Firmaet vil komme med ISCSI-tilkobling til den kommende Silkworm 12000-switch. IP-funktionerne ventes dog først klar til næste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere