Diske over lokalnet udfordrer Fibre Channel

Servere kan kobles til diske via lokalnet med ISCSI-protokollen. Det første produkt blev lanceret i juni 2001.

Denne artikel er trykt i Computerworld den 27. februar 2002.

Hidtil har firmaer skullet bruge Fibre Channel-produkter, når de ville sætte diske ud på deres eget net (SAN, Storage Area Network) i stedet for at montere dem i servere. Men protokollen ISCSI, der er udviklet af IBM og Cisco i fællesskab, gør det muligt at dele diske over et IP-baseret lokalnet.

IBM har nu annonceret det første produkt, der anvender ISCSI. IP Storage 200i gør det muligt at udvide diskkapaciteten på en Windows- eller Linux-server uden at etablere et Fibre Channel-baseret SAN.

- Man installerer ISCSI klient-software på serveren. Derefter ser den disksystemet som en lokalt tilkoblet SCSI-disk, skønt den i virkeligheden er forbundet via lokalnet, forklarer teknisk specialist Claus Andresen fra IBM's afdeling for lagringsprodukter.

Deles om diske

Flere servere kan trække på diskene i systemet, idet de dog får tildelt hver sit logiske volumen. En server får fuld råderet over den del af disksystemet, som den får tildelt.

Hastigheden afhænger af netværkets båndbredde. Den højeste hastighed vil kunne opnås, hvis man kører Gigabit Ethernet mellem server og disksystem.

Det er stadig langsommere end Fibre Channel på grund af de kontrolinformationer, det kræver for at sende data over lokalnet. IBM ser da heller ikke teknologien som en konkurrent til Fibre Channel, men som en mulighed for de virksomheder, der ikke vil investere i den dyrere teknologi.

Endnu mangler der dog nogle af de mere avancerede muligheder, som man kender fra SAN-verdenen:

- I et Fibre Channel-SAN kan man køre backup direkte fra disk til bånd. Det kan man ikke i denne løsning, siger Bent Lerager fra IBM.

Han mener dog, at det er sandsynligt, den mulighed vil dukke op i senere produkter. Det samme gælder muligheden for at uddele lagringsplads frit fra en pulje.

Løsningen minder om NAS (Network-Attached Storage). Men NAS-servere er dedikerede filservere, der ses som en netværkstjeneste af de tilkoblede systemer. Et ISCSI-system ses derimod som en disk af serveren.
IBM's IP Storage 200i ventes klar til juni.

Priserne vil ligge fra omkring 20.000 dollars. Kapaciteten spænder fra 108 til 1.728 GB.

ISCSI er ved at blive standardiseret af IETF (Internet Engineering Task Force).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere