Duel: Zen V Plus mod iPod Nano

I efteråret kom to nye, små flashbaserede afspillere på markedet fra henholdsvis Apple og Creative. Vi har sammenlignet dem og har fundet en kreativ vinder.

Zen V Plus mod iPod Nano (2G)

Både Apple og Creative har haft stor succes med henholdsvis deres iPod Nano og Zen Micro. I efteråret kom de så med afløserne, der hedder iPod Nano (2G) og zen V Plus. Dem har vi, lettere forsinket, kigget nærmere på.

Creative Zen V Plus: Vanvittig fed

Man kan ikke påstå, at Creative ligger på den lade side. Firmaet nærmest sprøjter den ene medie-afspiller ud efter den anden. Her kigger vi på afløseren til deres populære Zen Micro Photo.

Den nye model hedder Zen V Plus og har færre knapper og er betydelig mindre end forgængeren. Den er dog også tykkere end den mest nærliggende konkurrent iPod Nano 2G. Til gengæld er den kortere.

Men Zen V Plus' dimensioner er nede i en størrelse, hvor det intet gør, at den er tykkere. Det er nærmest en fordel, da den er nem at holde om. Og det lidt buttede tamagotchi-agtige plastikdesign virker temmelig cool.

Der er kun to knapper og et joystick på fronten. Joysticket bruger man til at finde rundt med. Og det fungerer, på trods af den spæde størrelse, rimeligt godt – også gennem en bukselomme.

På venstre side befinder tænd/sluk knappen sig, mens højre side har volumefunktion og en optageknap, da man kan bruge Zen V Plus som diktafon. Øverst sidder mini-USB stik, hovedtelefonudgang, line-in og en lille mikrofon til hurtige optagelser.

Omkring halvdelen af forsiden optages af et OLED-display med 262.000 farver på 128 x 128 pixels. Med den størrelse er det begrænset, hvor mange JPEG-fotos eller film gemt som MPEG-4, WMV og DivX, man orker at se på Zen V Plus.

For Zen V Plus er dog først og fremmest en musikafspiller, og det klarer den rigtig godt. Der kommer forbavsende god lyd ud af den lille medieafspiller, der kan afspille WMA (også DRM), MP3 og WAV. Med line-in indgangen kan man optage i WMA-format.

De medleverede øreelefoner er dog ikke så gode, men kommer der et par seriøse Grado Labs på hovedet af dig, lyder den lillebitte afspiller fremragende. Også radioen lyder godt. Man kan endda optage fra radioen, dog ikke ved hjælp af optageknappen i venstre side, men ved at gå grave sig ned i menuerne, hvilket er en lille smule ulogisk.

Som en ekstra finesse kan den lille afspiller på 44 gram også synkronisere med Outlook

Mediasource, som er Creatives eget musikorganiseringsprogram, følger med og er lige til at bruge. Men da afspilleren dukker op som almindelig harddisk og også understøttes af Windows Media Player, er Mediasouce nærmest overflødigt.

Batteriet overrasker i øvrigt positivt, levetiden er opgivet til 15 timer per opladning, men vi målte omkring 17,5 timer.

Med sit buttede, men flotte design, den indbyggede FM-radio, video- og DRM-understøttelse, en praktisk diktafon og en god batterilevetid og understøttelse af WMA-DRM til en pris på under 1.000 kroner er Zen V Plus alle pengene værd og et godt køb, selv om øretelefonerne gerne måtte have lydt lidt bedre. Karakteren ender derfor på fem ud af seks.

Oplyst pris: 875 kroner.
Karakter: 5 ud af 6

iPod Nano 2G: Vanvittig tynd

Apples nye generation af Nano har fået en kraftig brush-up i forhold til forgængeren, der har været noget af en bestseller for Apple-koncernen.

Den gamle version var af plast og blev nemt ridset, og det er vel grunden til, at Nano'en nu består mestendels af børstet aluminium, som skulle gøre afspilleren mere robust over for nøgler og andet i lommen. Samtidig er den blevet en smule mindre.

Vi synes dog ikke, at lyden er blevet forbedret siden sidste model. Den er stadig rimelig god, men Zen V Plus'en lyder en anelse bedre. Der er ikke kommet mange ekstra funktioner siden forrige generation.

Skærmen har samme størrelse som før. Det vil sige, at den fylder en tredjedel af fronten. Det er ikke meget. Skærmen på 1,5 tommer er tydelig og klar, men ikke helt skarp, hvilket er ærgerligt, når Nano'en også kan vise JPEG-fotos.

Man kan ikke se film på iPod Nano, men hvis man er modig, så kan man installere Linux på afspilleren, så den kan vise film og endda spille Doom. Vi har dog ikke prøvet det på denne version af Nano, og det er naturligvis på eget ansvar at gøre forsøget.

Det er nemt at navigere med klikhjulet, selv om det kræver lidt tilvænning fra førstegangsbrugere af iPod. Menuerne er nemme at finde rundt, og det hele er meget gennemtænkt. Desværre kan man ikke bruge iPod Nano på en pc uden iTunes. Det er ikke det mest optimale musikprogram, og det crashede på hele tre maskiner, som det var installeret på i testperioden.

Hvis man ikke ønsker at købe musik i iTunes Store, så er det store program, der ofte crasher på en pc, irriterende at have installeret på sin pc. Er man i forvejen tilfreds med Windows Media Player eller WinAmp, så kan man kun bruge iTunes til at overføre filer til Nano'en, hvilket må betegnes som overkill. iTunes konverterer i øvrigt ens WMA-filer til MP3, da iPod Nano ikke kan afspille Microsofts musikformat.

Øretelefonerne er til gengæld gode og sidder rigtig godt i øret. Men et par rigtig gode høretelefoner gør naturligvis musikken i Nano'en endnu bedre.

Batteriet klarer at spille musik i 24 timer, før det løber tørt, det er flot for sådan en lille afspiller.

Nano'en er dyr og lækkert designet, men den mangler en masser funktioner, som Zen V Plus har. Hvis du eksempelvis vil lytte til radio på Nano'en, bliver du nødt til at betale 399 kroner ekstra for Apples Radio Remote. Og hvis du vil optage, må du også betale ekstra for tilbehør som eksempelvis TuneTalk fra Belkin til 300 kroner mere.

Nano scorer nogle hurtige point i forhold til Zen V Plus med sit supertynde aluminiumsdesign, sine rimelige øretelefoner og at man bliver en del af iPod-universet. Til gengæld så er afspillerens hjul irriterende, da det alt for nemt skruer op for lyden, når man lægger afspilleren i en lomme. For hjulet bliver let påvirket af lommens bevægelser, når man eksempelvis cykler med Nano'en. At man også er bundet til iTunes trækker ned, det samme gør, at man ikke kan afspille WMA-filer, og at der ikke er diktafon.

At der ikke er filmafspilning er knap så vigtigt, når skærmen ikke er større og ikke er superskarp. Da man skal betale næsten 30 procent mere for en iPod Nano i forhold til Zen V Plus, og man får langt flere funktioner for en lavere pris hos Creative. Så kan den gode batterilevetid, aluminiumschassis og de gode øretelefoner ikke trække karakteren meget op. Derfor bliver det kun til karakteren fire ud af seks.

Oplyst pris: 1.199 kroner.
Karakter: 4 ud af 6




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere