Snyd dig til fantastiske fotos

På nettet flyder det med fantastiske billeder, som er taget med ganske almindelige digitalkameraer. Men hvordan hulen gør man? Her er hemmeligheden bag de utrolige fotos, og det er faktisk ganske simpelt – og lidt noget snyd.

Snyd dig til fantastiske fotos

Hvis du nogensinde er stødt på et såkaldt HDR-billede på nettet, er du næsten med garanti stoppet op.

De fleste er nemlig vanvittig flotte. Billedet står, som var det taget direkte ud af en bog om kunstmalerier.

Lyset er bjergtagende, og farverne står så flot, at man ikke tror sine egne øjne. Det ser guddommeligt ud.

Men noget af magien forsvinder, når man kigger på, hvilken kameramodel der har taget billedet.

Ofte er det "bare" et helt almindeligt digitalt spejlreflekskamera, også kaldet D-SLR, og selv nye modeller fås i dag til en pris omkring 5.000 kroner.

Men hvordan hulen skaber man de flotte billeder?

Det ser vi nu nærmere på og afslører hemmeligheden bag HDR.

Slip for det grove – nyd det sjove

Bag forkortelsen HDR gemmer ordene High Dynamic Range sig. De dækker over en teknik, som lader et billedet få et langt større dynamisk område. Det betyder i praksis, at der kommer større forskel mellem lyse og mørke områder i et billede i forhold til normalt.

Groft sagt kan du i et foto både have skarpt sollys, mens du stadig kan se detaljer i selv de mørkeste skygger. Du kan altså skabe et billede, som normalt er fuldkomment umuligt – medmindre du er superhaj til avanceret billedredigering.

Der er heldigvis programmer, som tager sig af det grove – og du kan nøjes med det sjove, nemlig at tage billeder. Photomatix er et af de programmer, som bruges til at skabe HDR-billeder, og det er forholdsvist simpelt at bruge, men alligevel har det en stor effekt.

Du tager simpelthen tre fotos (se billederne ude til højre) med forskellige eksponeringer. De fleste kameraer har en såkaldt bracketing-funktion, og det vil sige, at de automatisk kan tage to eller tre billeder med forskellig eksponering.

Derfor slipper du for at pille for meget ved kameraet. Du sætter det blot på stativ, fokuserer og trykker på knappen. Du kan dog også godt bruge manuel eksponering, hvis du har lyst, men pas på med at skubbe for meget til kameraet, mens du gør det.

Det er nemlig vigtigt, at dine billeder er så ”identiske” som muligt. Derfor nytter det ikke noget, hvis du har Eiffeltårnet i den ene side på det første foto og i den anden side på billede nummer to. Så har du ikke en chance for at producere et ordentligt HDR-foto af de to billeder.

Samtidig er bevægelse i billederne en dårlig idé. Biler som kører, og fodboldspillere som sprinter, er ikke ligefrem oplagte motiver for HDR-fotos. I stedet er det faste motiver, som ikke flytter sig, der klart er at foretrække, når jagten sættes ind på det perfekte foto.

Sådan gør du

I Photomatix samler du dine fotos – altså to eller tre billeder med forskellig eksponering - og programmet sørger for at "lægge" dem ovenpå hinanden, når du trykker på knappen Generate.

Du bliver også spurgt, om du vil få Photomatix til at fjerne eventuel ghosting. Det er områder, hvor et objekt – eksempelvis en bil – har bevæget sig, og derfor ser gennemsigtig og spøgelsesagtig ud.

Det første indtryk er ikke kønt, og oftest er det et meget mørkt billede, som programmet producerer. Men hvis du klikker på Tonemapping i menuen HDR, har du pludselig fuld kontrol over dit foto. Du kan hæve og sænke lysniveauer samt farvemætning og dermed give dit billede et nyt og spændende udseende.

Det er også muligt kun at anvende et enkelt foto og ”snyde” programmet. Men det er bedst, hvis du har et par stykker.

Photomatix er kompatibelt med Windows Vista og tidligere versioner af Microsofts styresystem, og du kan downloade en gratis version af billedbehandlingsprogrammet her.

Det lægger vandmærker ind i billedet med teksten Photomatix, og hvis du vil slippe for det, må du til lommerne. Programmet koster 124 dollar, cirka 670 kroner.

Det dyre og professionelle billedbehandlingsprogram Photoshop er også i stand til at skabe HDR-billeder.

Hvis du mangler inspiration til et HDR-foto så kig ind på Flickr.com. Her er massevis af utrolig flotte billeder, som udnytter teknikken og især fotografen Valpopandos billeder er et besøg værd.

Det er ofte en god idé at smide HDR-billeder en tur forbi et billedbehandlingsprogram til slut for at justere farverne helt perfekt, og mange af billederne fra Flickr.com har været en tur i Photoshop.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere