Canon D-SLR i sværvægtsklassen

Ved udviklingen af EOS 40D har Canon haft den avancerede fritidsfotograf i tankerne, og det er der kommet et både godt og meget solidt resultat ud af.

D-SLR i sværvægtsklassen

Det digitale spejlreflekskamera er på stort set alle punkter sin kompakt-fætter langt overlegen. Men den megen teknik – og ikke mindst objektivernes glaselementer – vejer i bogstaveligste forstand tungt.

I Canons tilfælde vejer EOS 40D i sin kit-form med det tilhørende EFS 17-85mm F4.05.6 IS USM, batteri og CF-kort 1.316 gram, men det er tæt på at være sin vægt værd i guld.

Nem betjening

Er man vant til at håndtere Canons D-SLR-modeller, finder man alle de forskellige indstillingsfunktioner og betjeningsknapper præcist dér, hvor man forventer, at de skal være.

De hyppigst anvendte indstillinger: eksponeringsfunktion, hvidbalance, autofokus, optagehastighed, ISO-følsomhed og eksponeringskompensation ligger i fire separate trykknapper og vælges lynhurtigt ved hjælp af henholdsvis primært og sekundært kommandohjul – umådeligt nemt og bekvemt.

Tilsvarende – og det er nyt på EOS 40D – har valg af forudindstillede værdier for kontrast, farvemætning, farvetone samt skarphed til brug ved fotografering af portræt, landskab, neutral, troværdig, sort/hvid samt tre brugerdefinerede indstillingssæt fået tildelt sin egen trykknap. Muligheden for at indstille disse værdier og gemme dem til senere er faktisk meget brugbart.

3” LCD-skærm med liveview

EOS 40D er forsynet med en dejligt stor 3” LCD-skærm med liveview, men alle os ”gamle” fotografer vil værdsætte den glimrende og forholdsvis lysstærke optiske søger med relevante informationer vedrørende eksponering og fokusering indlagt.

Søgeren viser imidlertid ikke hele det areal, som den 10,1 megapixels store CMOS-billedsensor registrerer, hvilket bestemt ikke er ualmindeligt for spejlreflekskameraer.

Anvendes EOS 40D koblet op imod en computer, kan man overføre liveview skærmbilledet til computerskærmen ved hjælp af det medfølgende EOS utililty software og på den måde komponere sit foto helt færdigt i studiet inden, man trykker på udløserknappen.

Anvender professionel teknologi

EOS 40D har i det hele taget arvet en række teknologier fra sin professionelle storebror EOS 1D Mark III, som blev introduceret i foråret.

Som for eksempel Canons billedprocessor DIGIC III, sensorrengøringen Canon Integrated Cleaning System samt et kamerahus i magnesium med forseglinger mod fugt og støv. Billedsensoren er Canons tredjegenerations, som bevarer en høj billedkvalitet helt op til ISO 1600.

Også den nye autofokusfunktion med cross-type sensorer har EOS 40D arvet fra sine fuldt professionelle familiemedlemmer.

Denne type fokussensorer er kendetegnet ved, at alle ni både kan fokusere i det horisontale og vertikale plan, hvad der giver en mere fleksibel autofokus, som vanskeligere lader sig ”snyde”.

Med 6,5 billeder pr. sekund i serier op til 75 billeder i fuld opløsning i JPEG – op til 17 billeder i RAW-format – er EOS 40D hurtigt nok til at indfange det helt rigtige øjeblik. Selv når man eksempelvis fotograferer sportsgrene, hvor det går virkeligt stærkt.

ODS-teknologi forhindrer snyd

Blandt professionelle fotografer, medier og billedbureauer diskuteres aktuelt de muligheder, som digitalfoto åbner for at manipulere med billederne, og i hvilken grad det er acceptabelt.

Canon har for nogle år siden udviklet ODSTools (Original Data Security), der, hvis kameraet understøtter denne teknologi, kan afsløre enhver form for nok så lille billedmanipulation.

Systemet fungerer på den måde, at kameraet foretager en avanceret beregning af samtlige billeddata og gemmer resultatet i billedfilens metadata – som en form for digitalt fingeraftryk.

ODSTools foretager den samme beregning på computeren, hvorefter en simpel sammenligning mellem de to digitale fingeraftryk ubarmhjertigt vil afsløre den mindste afvigelse – og dermed om der er blevet ”pillet” ved billedet efter eksponering. EOS 40D understøtter denne teknologi, og ODSTools følger med på CD.

Prisbilligt, men godt zoomobjektiv med i kittet

Med en vejledende udsalgspris på blot 4.745 kroner var det med lidt blandede følelser, at vi begyndte at fotografere med det i kittet medfølgende objektiv, men disse blev hurtigt gjort til skamme.

Det kan åbenbart lade sig gøre at producere et glimrende zoomobjektiv, til og med af den optisk billedstabiliserende IS-type, til denne forholdsvis beskedne pris.

Objektivet fokuserer fantastisk præcist, og grænsen for hvor det vil fokusere, og hvor det ikke er muligt, ligger klippefast. Hver gang.

Kameraet har så mange muligheder

Sammen med kamerahusets fokuseringselektronik får man skarpe billeder hver gang, hvilket det optiske billedstabiliseringssystem naturligvis også har sin del af æren for. Makrofunktionen går ned til 35 centimeter og virker også upåklageligt.

Selv om objektivet, med sin største blændeåbning mellem F4.0 – F5.6 (afhængig af den valgte brændvidde mellem 17 og 85 mm) ikke hører til i gruppen af hurtige objektiver, redder IS-systemet alligevel situationen.

For det er faktisk muligt at fotografere håndholdt med lukkertider ned til 1/25 sekund, og har man en ultrarolig hånd, kan man muligvis komme endnu længere ned i lukkertid - uden rystede billeder. Bevæger motivet sig under eksponering, bliver resultatet naturligvis under alle omstændigheder rystet.

Et alsidigt og godt kamera

Når man arbejder med EOS 40D er førstehåndsindtrykket positivt, og det er et indtryk, som vokser over tid. Billederne direkte fra kameraet er skarpe, veleksponerede og farveægte – og har man lyst, indeholder kameraet et væld af indstillingsmuligheder, som gør resultatet endnu ”flottere”.

Men kameraet har så mange muligheder, at det næsten er umuligt ikke at lave gode billeder. Selv om det er første gang, man har et digitalkamera mellem hænderne.

Med programvælgeren på auto kan man koncentrere sig om at vælge og beskære det rette motiv. Mere kreativt bliver det naturligvis med blænde- eller lukkertidsprioritering – eller helt manuelt betjent.

Og skulle man komme i tvivl, kan man altid vælge et af motivprogrammerne. EOS 40D dækker nemlig hele spektret og vil givetvis både appellere til den avancerede amatørfotograf såvel som den semiprofessionelle fotograf.

Galleri I: Canon EOS 40D

Galleri II: Canon EOS 40D




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere