Artikel top billede

En af internettets fædre gæster i dag IT-Universitetet, hvor han vil fortælle om sit syn på fremtidens internet.

Internettets fader: Det nye internet er på vej

Interview: Vi er kun lige begyndt at grave i overfladen på internettets potentiale, siger faderen til internettet.

Læs også: Internettet kan blive meget vildere end i dag

Da teknologi-forskeren Robert Kahn i 1972 begyndte at arbejde for det amerikanske forsvars ARPA-afdeling (Advanced Research Projects Agency), skulle han være med til at forandre verden for bestandigt.

For allerede i efteråret 1972 demonstrerede han første version af ARPANET, forgængeren til dagens internet, med 40 computere sat sammen i et netværk.

Herefter gik han i gang med udviklingen af internettets kerne-protokoller TCP/IP, hvor han siden fik hjælp fra Vinton Cerf.

De to herrer står i dag som faddere af det internet, som siden begyndelsen af 1970'erne er blevet farvelagt, speedet up og blevet allemandseje.

I dag - torsdag - er Robert Kahn inviteret som gæstetaler på IT-Universitetet i København, hvor han ikke vil dvæle særlig meget i anekdoterne, men i stedet tale om fremtidens internet.

Netværksteknologi

Inden eftermiddagens tale afslører han dog over for Computerworld, at han dengang for knap 40 år siden ikke havde nogen deciderede ambitioner om at opfinde internettet, men "bare" syntes, netværksteknologien var spændende.

"Internettet har udviklet sig udover vores grundforskning, og jeg havde ingen fantasi til at forestille mig, hvor meget det egentlig har kommet til at betyde. Vi vidste bare, at der lå et kæmpepotentiale i netværksteknologien, hvor interessant ting kunne blive opfundet," konstaterer han tørt uden nogen form for nostalgi i stemmen.

Samme internet i 40 år

"Men når det er sagt, så er teknologien grundlæggende den samme som for 40 år siden. Det er omgivelserne, der i høj grad har ændret sig," siger han.

Han fremhæver, at der i 1970'erne ikke fandtes pc'er, men i stedet kæmpecomputere til millionvis af dollar.

Trådløse forbindelser, mobile enheder og grafiske brugergrænseflader var andre opfindelser, som man kun kunne få øje på i en krystalkugle.

Netværksforbindelserne var heller ikke noget at råbe hurra for.

Robert Kahn, Vinton Cerf og andre forskere måtte slå sig til tåls med hastigheder på omkring 50 kilobit per sekund, da de skulle teste de første datapakker i netværksforbundne computere.

"Vi kunne siden nå op på hastigheder på 100 kilobit per sekund, når vi skød signaler fra bjergtoppe, hvor der ikke stod forhindringer i vejen," siger han.

Læs også: Internettet kan blive meget vildere end i dag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere