Telestyrelsen er stækket

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. februar 2002.


Telestyrelsen har løst meget af sin opgave, men der er fortsat
behov for regulering af telemarkedet. Når Telestyrelsen bliver lagt sammen med Statens Information, er der fare for uafhængigheden.

Telestyrelsen mister sin uafhængighed, når styrelsen bliver lagt sammen med Statens Information under ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. Det frygter Dansk Handel & Service og Center for Teleinformation på DTU.
Tidligere har Telestyrelsen været uafhængig af ministeriets dispositioner, og kunnet træffe sine egne afgørelser blandt andet inden for priserne på samtrafik, som TDC har forlangt af sine konkurrenter.
Begrundelsen for at gøre Telestyrelsen uafhængig var, at eftersom den danske stat havde aktier i Tele Danmark, skulle den regulerende myndighed være uafhængig.
- Det, at man lavede en lov om Telestyrelsen, var noget helt unikt i dansk ret, fordi det gav styrelsen en domstolsfunktion på visse områder, siger konsulent Jacob Michael Lund fra Dansk Handel & Service.
Organisationen støtter, at man afskaffer store dele af telelovgivningen, men mener det er vigtigt at bevare styrelsens evne til at træffe hurtige beslutninger på teleområdet.
- Derfor skal ministeriet holdes uden for bestemte beslutninger, mener Jacob Michael Lund.
Hos Tele2 som er afhængig af styrelsens afgørelser, mener man dog ikke, det er det store problem, at styrelsen bliver lagt sammen med Statens Information.
- Uanset hvordan Telestyrelsen er organiseret, er den knyttet til ministeriet i forvejen. Det er en embedsmandsorganisation, så man skal tage den diskussion med et gran salt, siger informationsdirektør Ebbe Jørgensen fra Tele2.
Konkurrencen er sikret
Både Dansk Handel & Service og Center for Teleinformation mener, at Telestyrelsen har løst sine opgaver på det danske telemarked udmærket. Der er efterhånden fri konkurrence på markedet på trods af de fejl med nummerportabilitet, der har været i det sidste stykke tid. Men der er fortsat behov for Telestyrelsen.
- Det er faktisk gået ret hurtigt med at få fri konkurrence i Danmark, og på nogle områder har man overvejet helt at droppe regulering. Men der vil fortsat være behov for regulering inden for et område, hvor udviklingen går så stærkt, siger lektor Morten Falch, Center for Teleinformation.
Derfor mener han, det vil være et tilbageskridt, at Telestyrelsen mister sin særstatus som uafhængigt organ på teleområdet.
Et område der kunne være behov for at kigge nærmere på er TDC's andel inden for ADSL-forbindelser. I Danmark er den omkring 80. I udlandet har de tidligere monopoler endnu højere andele på over 90 procent af markedet.
- Men man skal selvfølgelig have for øje, at regulering ikke kan afhjælpe, at nogle dumper priserne på et produkt og får en høj markedsandel. Regulering kan heller ikke ændre på, hvem der er dygtigst i markedet, siger han.
Hos Dansk Handel & Service er man meget opsat på at få fjernet overflødig regulering. Samtidig understreger Jacob Michael Lund dog, at der er en række områder hvor den stramme regulering skal fortsætte.
- Der er stadig behov for regulering af prisen på samtrafik (det TDCs konkurrenter betaler for at bruge TDCs net, red) og frekvensregulering bliver også stadig vigtigere, siger chefkonsulenten.

Billedtekst: - Uanset hvordan Telestyrelsen er organiseret, er den knyttet til
ministeriet, siger informationsdirektør Ebbe Jørgensen fra Tele2.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere