Den brogedegenbrugsbranche

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. maj 2002.


Det er tæt på umuligt at gøre genbrugsmarkedet op i kroner og ører, men der er penge i brugt
IT-udstyr og skrot, mener flere aktører.

Pulterkammereffekten kalder miljøfolk det, når danskere deponerer aflagte computere eller radioer i kælderkammeret, fordi de ikke lige nænner at skille sig af med dem.
Det kan jo være, at vi får brug for det en anden gang, synes mantraet at være.
Pulterkammereffekten er en af årsagerne til, at IT-genbrugsmarkedet er en vanskelig størrelse at få styr på. Men at markedet findes og at der er penge i det, kan broker-virksomheden Tier1 Asset skrive under på.
- Recycling er stort. Markedet eksploderede for cirka fire år siden og vokser støt. Vi får cirka 5000 enheder ind i kvartalet fra forhandlere og producenter, som vi renser og sælger videre til udlandet, siger direktør for Tier1 Asset, Peter Hemiche.
Han vil ikke oplyse, hvor meget det generer i omsætning, men han fortæller, at 50 procent af de computere, der kommer ind, er bærbare.
- Cirkaprisen på en brugt notebook finder man ved at sætte et nul bag processorhastigheden. En bærbar med en 233 MHz processor sælger vi for omkring 2000 kroner, fortæller han.

Stort potentielt marked
Forhandlervirksomheden Ateas bud på genbrugsmarkedets størrelse tager udgangspunkt i det årlige nysalg af pc'er.
- Hvis man regner med, at der bliver solgt 500.000 nye pc'er hvert år i Danmark, så er potentialet for genbrugsmarkedet i teorien lige så stort, da der stort set kun er tale om udskiftningssalg, siger Mats OhlsÈn, der leder Ateas genbrugskoncept i Norden.
- Vi når dog aldrig op på at genbruge 100 procent. Tværtimod tror jeg ikke, at genbrugsandelen overstiger 25 til 30 procent, siger Mats OhlsÈn.
Ifølge Mats Ohlson har Atea en lønsomhed på firmaets genbrugskoncept, der svarer til det afkast Atea giver som helhed.
Dertil kommer den afledte effekt af at kunne tilbyde sine kunder et genbrugskoncept.
- Det er en service, der er ekstremt lønsom ud fra det perspektiv, at den giver kunderne fornyet værdi, siger han.
En blakket branche
En svipser fra det kulsejlede genbrugsfirma, IT-Genbrug var imidlertid med til at kaste en mørk skygge over den del af genbrugsbranchen, der er knap så fokuseret på sikkerhed.
Firmaet havde specialiseret sig i at indsamle brugt edb-udstyr og sælge det videre i Østeuropa.
IT-Genbrug havnede sidste år i en sand mediestorm, da TV2 købte danske skrottede computere i Vilnius, der indeholdt personfølsomme oplysninger.
Firmaet indgav sidenhen begæring til skifteretten om at blive tvangsopløst, da det ikke var lykkedes ledelsen at finde samarbejdspartnere og investorer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere