Danmarks største PLM-installation søsat

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. maj 2004.


MAN B&W Diesel bliver i stigende grad til en avanceret designvirksomhed, hvor produktionen lægges ud i verden.

Danmarks største PLM-installation med potentielt over 1.000 brugere er gået i luften hos MAN B&W Diesel. Over 600 brugere er allerede uddannet i systemet.
- PLM-tanken passer som hånd i handske til den måde, vi arbejder på. I forbindelse med udviklingen af nye motorer med op til 50.000 enkeltdele er der et meget stort konfigurationsarbejde. Konfiguration er en utroligt vigtig parameter for os, siger Hans Oxvang Mortensen, der er chef for teknisk-administrative it-systemer hos MAN B&W Diesel.
Virksomheden udvikler omkring 300 unikke motorer hvert år. De er hver for sig forskellige, men alligevel op til 95 procent ens, og der er en høj grad af genbrug af komponenter, hvoraf nogle kan være op til 20 år gamle. Derfor arbejder virksomheden med en udviklingsstrategi, der betegnes som kontinuerlig udvikling.

Enorme datamængder
MAN B&W Diesel har omkring halvanden million komponenter og ni millioner objekter lagret i sin Oracle-database, og det er disse enorme datamængder, PDM-systemet Teamcenter Engineering fra UGS PLM Solutions holder styr på.
Virksomheden er pionér inden for anvendelsen af PDM og har siden 70'erne benyttet et egenudviklet mainframe-baseret PDM-system kaldet BWDS.
I forbindelse med overgang fra 2D til 3D-cad for fire år siden søsatte MAN B&W Diesel under navnet LIME (Lifetime Management of Engines) et PLM-projekt. De motorer, som virksomheden udvikler, har et typisk livsforløb på omkring 30 år, og det er hele denne livscyklus, PLM skal omspænde.
LIME omfatter, foruden PDM-systemet, integration med 3D cad-systemerne Unigraphics og Pro/Engineer samt dokumenthåndteringssystemet Documentum, der benyttes som lager for produktionstegninger og dokumenter med henblik på spredning af viden i virksomheden og elektronisk sagsstyring samt ERP-systemet SAP R/3, som netop har afløst R/2.

Cad-integration var væsentlig
- Det var meget væsentligt for vores valg af PDM-system, at det kunne integreres godt og solidt med begge vores 3D-cad systemer, siger Hans Oxvang Mortensen.
PDM-systemet er også valgt, fordi det giver god mulighed for at styre generiske styklister samt konfiguration af produkter. Styklisterne håndteres i PDM-systemet og eksporteres derefter til SAP-systemet.
En af PDM-systemets vigtige funktioner er at skabe styklister og tilknyttede dokumenter til de mellem 15 og 20 producenter i Japan, Kina og Korea, der producerer på licens fra MAN B&W Diesel. Hvert døgn skabes omkring 1.000 filer, og virksomheden overvejer at implementere et extranet til kommunikation med licenstagerne.

Fælles datagrundlag
De to store it-projekter med indførelse af PDM og nyt ERP-system skal styrke hver sin del af virksomheden. PDM systemet er rettet mod at effektivisere udviklingsarbejdet, mens SAP-systemet skal styre produktion, salg og service.
- Vores vision er, at vi har et fælles datagrundlag for alle medarbejdere i virksomheden, pointerer Hans Oxvang Mortensen.
Der skal være et klart defineret ejerskab af data, og det skal være muligt at anvende data på tværs i organisationen Det indebærer en øget integration af systemerne og betyder formentlig, at systemerne i fremtiden pakkes ind i en standard integrationsplatform i form af en applikationsserver.

50 mandår
Indførelsen af det nye PDM-system har taget 50 mandeår. Den største udfordring har været at få flyttet data fra det nu hedengangne PDM-system til det nye, fordi mange års udviklingsdata skulle rettes op og tilpasses samtidig med, at historikken i dem skulle bevares.
Desuden er tre forskellige PDM-systemer i henholdsvis hovedkvarteret på Teglholmen i København og på fabrikkerne i Holeby og Frederikshavn blevet samlet i et fælles koncernsystem.
MAN B&W Diesel har benyttet konsulenter fra det indiske konsulentfirma Tata Consultancy Services og fra UGS PLM Solutions under det store implementeringsprojekt.

Billedtekst:
Hans Oxvang Mortensen, MAN B&W Diesel: - Vi forsøger på at nærme os en it-arkitektur baseret på web-services og XML.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere