Myndigheder bagud med RFID-strategi

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. januar 2006.


I kampen mod forfalsket receptpligtig medicin mærkes pakkerne i USA med radiosendere. Dansk arbejdsgruppe efterlyser, at Danmark og resten af Europa får standarder på plads.

De danske sundhedsmyndigheder sover i timen, når det gælder standarder for brug af små radiosendere på receptpligtig medicin, og det samme gør de europæiske. Det mener apoteker Paul Bundgaard, formand for en fem personers styregruppe, som arbejder med den såkaldte RFID-teknologi (Radio Frequency Identification).
Gruppen består af repræsentanter for lægemiddelindustriforeningen (LIF), kopifirmaerne, parallelimportørerne, medicinalgrossisterne og apotekerne.
Paul Bundgaard påpeger, at amerikanske myndigheder siden 2004 aktivt har arbejdet på at fremme brugen af de små radiosendemærker for at komme forfalsket receptpligtig medicin til livs, men at intet er sket i hverken Danmark eller Europa.
- I USA er 10-15 procent af disse produkter forfalskede - counterfeit - og i flere andre lande er tallet højere, siger Paul Bundgaard. Han forventer, at også Europas apoteker - ikke mindst de østeuropæiske - med tiden bliver offer for velorganiseret svindel. Lægemiddelindustrien rammes på pungen, og patienterne i værste fald på helbredet.
- Derfor bør vi allerede nu sørge for, at der etableres ensartede standarder, så vi undgår fejlinvesteringer, siger han.
Paul Bundgaard påpeger dog, at det danske grossistled kun består af tre selskaber, som køber direkte hos producenterne, hvorfor der i praksis ingen reel risiko for, at forfalskede produkter ender på apotekernes hylder. Men mærkningen vil øge både effektivitet i distributionskæden og sikkerheden i udlevering af præparater.
I USA er investeringerne i farmaindustrien gået i gang. For eksempel er Pfizer netop begyndt at sætte små RFID-chip under mærkaten på større Viagra-flasker. Apotekerne skal så tjekke produktet op mod producentens database.

Den danske RFID-gruppe påpeger, at der i Europa skal tages særlige hensyn til privatlivets fred.
- Det skal jo ikke være sådan, at når hr. Jensen smider den tomme medicinpakke i skraldespanden, kan den afsløre, at han er på antidepressiva. Chippen skal kunne deaktiveres, når den leveres over skranken, siger Paul Bundgaard.
Et krav om deaktivering er ikke stillet i USA. Foreløbig kræver delstaterne Florida og Californien, at receptpligtig medicin senest ved udgangen af 2007 skal være mærket.

På Teknologisk Institut, der har oprettet et RFID-testlaboratorium for virksomheder, nævner chefkonsulent Finn Zoëga de bredere krav om den type mærkning til lagerstyring fra store indkøbere såsom amerikanske militær samt supermarkedskæder som amerikanske Wal-Mart, britiske Tesco og tyske Metro. Han skønner, at danske eksportvirksomheder skal have mærkningen på plads om tre til fem år.

Læs også side 8

Boks:
Flere fordele for Novo Nordisk
Novo Nordisk vil udnytte de små RFID-mærker til langt mere end blot hjælp til lagerstyring og dokumention af, at medicinen er uforfalsket. Teknologien vurderes også som hjælper til hurtigere godkendelsesprocedurer hos myndigheder og til øget sikkerhed for for eksempel diabetikere.
Vicedirektør Lars Lundsgaard fra Novo Nordisks it-selskab NNIT fortæller, at der blandt andet gennemføres forsøg med RFID til onlinedokumentation af temperaturer under produktion af insulin og under transport. Insulin tåler ikke høje temperaturer.
Novo arbejder også på, at "pennen", som patienter stikker sig med, via RFID vil kunne tjekke, om det er rette type insulin og rette dosis, som anvendes. Men arbejdet hæmmes af mangel på såkaldte G2 chip - den nye andengenerations-RFID. Producenterne kan ikke følge med behovet på det amerikanske marked.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere