Virtualisering så det svimler

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 17. august 2007.


I det seneste år er virtualisering for alvor rykket videre end de serverrum, hvor løfterne om mere effektiv udnyttelse af serverparken allerede er indfriet. De forjættende besparelser gennem virtualiseringen af serveressourcer skal dog lige tilsættes en anelse forbehold. Sikkerheden og hensynet til at, ti eller flere virtuelle servere går ned med et brag, når et enkelt stykke hardware sætter ud, skal lige tages med i ligningen. Det kan du læse mere om i en af case-historierne i dette nummer af CTO.
Men ellers er virtualisering på vej til at blive en behagelig del af hverdagen, som både gør softwaredistribution nemmere og kan øge stabilitet og sikkerhed for de fleste it-afdelinger og brugere.

Igennem det seneste år har jeg glædet mig over et lille elegant virtualiseringsprodukt, Altiris Juice, som tillader mig at lave eksperimenter med diverse stykker software på min lille bærbare pc. Jeg installerer det gratis produkt, og vupti, så kan jeg tænde og slukke for en række applikationer, som jeg har installeret virtuelt. Og registreringsdatabasen i min Windows XP er ikke møget til med alle mulige produktnøgler og indstillinger.
Siden jeg første gang installerede en virtuel pc på min pc og måtte leve med træg og ufoldkommen emulering, er der også sket meget. Moderne CPU'er yder deres sjat til en helt fornuftig performance nu, hvor jeg problemløst kan afvikle applikationer i et kontrolleret miljø uden særlig angst for vira og malware takket være gratis virtualiseringssoftware fra Microsoft, VMware og eksempelvis det tyske firma Innoteks Virtualbox, som lader mig afvikle Linux, FreeBSD eller Windows-udgaver på bedste virtuelle vis.

Fremtiden vil byde på endnu mere virtualisering, det kan tilmed blive indbygget i applikationerne, spår analysefirmaet Gartner. Grænserne bliver i hvert fald mere og mere flimrende, efterhånden som håndgribelig hardware repræsenteres gennem software- og firm-wareabstraktioner. Så svimler det for mig, samtidig med at jeg glæder mig over de behagelige følgevirkninger af virtualisering.
Har du en mening om eller praktiske erfaringer med virtualisering så skriv en kommentar på min blog, cw.dk/kurt/blog eller send en e-mail.

OriginalModTime: 20-08-2007 13:47:18




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere