Dyrt profkamera til actionfotos i svagt lys

Nikons nyeste kamera er et solidt værktøj til professionelle fotografer, der skyder fotos under svage lysforhold. Prisen er 42.000 kroner. Se her hvor meget kamera, de professionelle får til den pris.

Prisskiltet på Nikons nyeste spejlreflekskamera er noget af en sværvægter. 42.000 kroner koster Nikon D3s. Men det er heller ikke et kamera, der er skabt til hvem som helst.

Det nye kamera er målrettet professionelle reportage- og sportsfotografer, der ofte er ude for at skyde billeder under svage lysforhold, og hvor det ikke er muligt at bruge flash på motivet.

Men derfor kan vi som forbrugere godt stå på sidelinjen og misunde de professionelle deres nyeste værktøj.

Og mens vi kigger på vores lille bunke spareskillinger, der slet ikke rækker til et monster som D3s, kan vi glæde os over, at nogle af de nye og avancerede funktioner på et tidspunkt finder vej til de billigere spejlreflekskameraer i løbet af de kommende år.

Eksempelvis var forgængeren til D3s - som meget passende hedder Nikon D3 og blev lanceret i 2007 - udstyret med dobbelt port til hukommelseskort. Det er en feature, som nu har sneget sig ind Nikons lidt billigere kameraer rettet mod semiprofessionelle og entusiaster, senest D300s (se anmeldelse af Nikon D300s her).

Men tilbage til D3s som imponerer mest med sine ret ekstreme ISO-indstillinger, der går fra 200 til 12.800. Til sammenligning kunne forgængeren D3 gå op til ISO 6400, og det var netop kendt for at levere flotte fotos, selv om de var skudt med høj ISO.

Vi fik i går ved et pressemøde mulighed for at tage et par billeder med det nye kamera ved ISO 8000 og ISO 12.800. Hvis du på et normalt kamera skruer helt op for ISO'en, vil det ofte resultere i fuldkommen ubrugelige billeder.

Men vores prøveskud tog sig imponerende godt ud. Det var stadig muligt at spotte støj i billederne, hvis der blev zoomet ind, men det var ikke ødelæggende, og de ville uden problemer kunne være brugt her på pcworld.dk.

Desværre måtte vi ikke tage billederne med fra den lille fotoseance, men vi håber at kunne teste kameraet rigtigt senere på året.

Sports- og reportagefotografer kan især bruge den høje ISO til at holde en hurtig lukkertid, uden at billedet bliver underbelyst. Det kunne eksempelvis være i en sportshal med dårlig belysning, hvor det ikke er muligt at komme tæt på motivet og fryse det med lyset fra en flash.

Det får du for pengene

Nikons nye kamera tager billeder i en opløsning på 12 megapixels, hvilket ikke er imponerende sammenlignet med kameraet Nikon 3Dx, der jonglerer med 24,5 megapixels fotos.

Til gengæld er D3s væsentligt hurtigere og kan bruges til billedserier, hvor der fyres ni fotos af på et sekund. Sensoren er også ny, selv om den gamle D3 også var udstyret med en sensor til 12 megapixels fotos.

Som moden dikterer, har kameraet også fået en videofunktion. Det har vi faktisk allerede set på nogle af Nikons modeller rettet mod forbrugere og entusiaster, eksempelvis D5000 og Nikon D300s.

Det er ikke HD i fuld opløsning med Nikon D3s, men derimod den lille HD-version med en opløsning på 1.280 x 720 pixels. Kameraet kan optage i fem minutter, før det skal have en hvilepause.

Det er muligt at tilslutte en ekstern mikrofon til kameraet, og det vil være en nødvendighed, hvis du forventer at bruge dine optagelser professionelt. Færdige optagelser kan redigeres i kameraet, inden de overføres til computeren. Videofilerne er i AVI-format.

D3s har også fået forbedret sit såkaldte 51 punkts Multi-CAM3500 AF-system. Det giver via en lang række forskellige indstillinger forskellige muligheder for automatisk fokusering, og det kan også lade sig gøre at tracke et motiv.

Det vil sige, at kameraet kan sættes til at stille skarpt på en fodboldspiller eller en racerbil i fuld fart, og derfor vil billedet være skarpt, når du trykker udløseren ned.

Som en lille bonus er D3s i øvrigt blevet bedre til at håndtere billedserier, og du kan skyde 36 fotos i RAW-format, før bufferen er fyldt ud. Forgængeren, D3, kunne højst klare 16 fotos i RAW-format i sin buffer.

Nikon D3s er ude i butikkerne den 27. november, og prisen er som nævnt i indledningen 42.000 kroner.

Hvis du vil vide mere om kameraet, kan du her se en video fra pressemødet, hvor Nikon lancerede sin D3s. Videoen er produceret af Digitale Medier Online.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere