Artikel top billede

Den danske kodekarl er snart helt passé

Du vil få det svært i fremtiden, hvis du er nørdet kodekarl med colaflasker på bordet. Fremtidens it-jobmarked vil stille helt andre krav end evnen til at kode. Se hvilke her.

Se Computerworlds store lønstatistik for den danske it-branche 2010

It-faget har altid været under udvikling, men i disse år går det rigtig stærkt.

It er ikke længere bare et spørgsmål om teknologi, det bliver et meget bredere felt.

"Efterhånden som teknologien begynder at få den betydning og gennemslagskraft, den har, vil det være et stadig bredere spektrum af kompetencer, der skal dækkes af it-folk," siger Klaus Kvorning Hansen, der er formand for Dansk IT.

Derfor giver det ifølge ham heller ikke mening at pege på hvilke specifikke kompetencer, en it-medarbejder skal have i fremtiden.

Mere sammensat gruppe

"Folk, der arbejder med it, bliver en mere sammensat gruppe. Virksomhederne vil have medarbejdere, som kan alt fra at kode til at snakke med forretningsledelsen," siger Klaus Kvorning Hansen.

Hos Innovation Lab, der er videnscenter for ny teknologi, ser medstifter Mads Thimmer også ændringer forude.

Innovation Lab har meget fokus på, hvordan teknologien vil blive brugt i fremtiden. Mads Thimmer forudser, at it-branchen vil blive delt i to.

"I den ene del vil der være de særligt specialiserede styrker, som arbejder koncentreret med at holde infrastrukturen i luften," forklarer han.

Ifølge ham vil denne gruppe i de kommende år især skulle arbejde med cloud-ydelser og virtualisering og med at imødegå udfordringerne affødt af stadig stigende datamængder.

Den anden del af it-branchen bliver den mere strategiske og anvendelsesorienterede.

"Her vil vi se, at der kommer en hel række af andre fagområder ind over. Blandt andet designere, antropologer, psykologer og kunstnere er på vej ind for at skabe mere meningsfulde, menneskevendte og attraktive løsninger," forudser han.

Mads Thimmers råd til dig som it-medarbejder er, at du vælger hvilken side, du er mest til: Infrastruktur på den ene side og strategi og anvendelse på den anden.

Slut med nørdede kodekarle

Ifølge ham er det er vigtigt, fordi grænselandet mellem de to sider langsomt vil forsvinde.

"Man skal gøre sig fuldstændig klart, om man er teknologi- eller strategi/anvendelsesorienteret, og så skærpe sine kompetencer i den rigtige retning," forklarer Mads Thimmer.

Selv om du vælger at gå teknologivejen og fordybe dig, vil der dog stadig være krav om, at du kan mere end teknologien.

"Fremtidens it-medarbejder skal mere end de fleste mestre samarbejdets kunst og kunne gennemskue behov og præferencer ud fra kundeforståelsen primært," forudser han.
 
Mads Thimmer regner med, at det derfor bliver rigtig svært at være "nørdet" og sidde for sig selv og skrive kode.

"Er man mest til at gemme sig bag cola-flaskerne med kodearbejdet, vil man opdage, at ens arbejdskraft gradvist bliver mindre værdifuld og erstattet af arbejdskraft fra lavtlønslande," forklarer Mads Thimmer.

Læs meget mere i Computerworlds Job-magasin, der netop er udkommet.

Se Computerworlds store lønstatistik for den danske it-branche 2010




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere