Artikel top billede

Sådan udbetaler ATP 140 milliarder til danskerne

Om to år skal myndigheden Udbetaling Danmark overtage kommunale milliardudbetalinger til to millioner danskere. ATP står bag myndigheden og mener ikke, at der er tale om et it-projekt.

"Dette er ikke et stort it-projekt."
 
Så klart kommenterer ATP's underdirektør, Hans Christian Jelstrup, den kommende administrationsudskiftning i udbetalingen af 140 milliarder kroner årligt til omkring to millioner danskere via den nye offentlige myndighed Udbetaling Danmark.
 
Men det mere end lugter af it-projekt, når ATP med Udbetaling Danmark fra senest 1. november 2012 overtager administrationen, driften og udbetalingen af folkepension, førtidspension, boligstøtte, barselsdagpenge og forskudsvist udbetalt børnebidrag fra kommunerne.
 
Der mangler blot den endelige tredjebehandling i Folketinget den 17. december, før lovgrundlaget for den selvejende institution, Udbetaling Danmark, falder på plads.
 
Alle forventer dog, at vedtagelsen er en formalitet og årligt vil spare kommunerne omkring 300 millioner kroner på lønninger og administration om året, når først etableringsomkostningerne på nogenlunde samme beløb er tilbagebetalt.
 
Beslutninger bliver til it-projekter
Med den tyske finansminister Wolfgang Schaubles (CDU) ord, "Ethvert politisk initiativ bliver på tidspunkt til et it-projekt ", in mente, kan heller ikke ATP's kommende status som udbetaler af godt 10 milliarder kroner om måneden undgå at berøre informationsteknologi.
 
Slet ikke.
 
Heller ikke, selv om ATP-underdirektør Hans Christian Jelstrup forsøger at neddrosle it-kompleksiteten i projektet.
 
"Vi har stor fokus på sikker drift, for vi skal varetage udbetalingen af borgernes grundforsørgelse. Folks penge skal bare være der til tiden," fastslår han.
 
Hans Christian Jelstrup forklarer, at de nuværende kommuneaftaler med KMD og monopolsystemerne til udbetaling af overførselsindkomsterne bliver overført til Udbetaling Danmark indtil minimum 2014.
 
Derfor kan Udbetaling Danmark indtil da købe ydelser, drift og vedligeholdelse af KMD (på nær enkelte randsystemer som eksempelvis regnskabssystemer) på samme vilkår som kommunerne - dog med sine egne stordriftsfordele.
 
De aftaler har en anslået værdi på mere end en halv milliard kroner om året.
 
"Hvis der mod forventning skulle gå noget galt, så er vi i gang med at lægge planer for worst case scenarioer," lyder det fra Hans Christian, som dog forventer, at alle udbetalinger vil køre som business as usual i KMD's datacentre.
 
Udbud efter undtagelse
Han forklarer, at en undtagelsesbestemmelse i lovgivningen gør, at ATP/Udbetaling Danmark i første omgang ikke behøver at gå i udbud.
 
Og det passer ATP ganske fortræffeligt.
 
"Vi retter kun i KMD-systemerne, når det er strengt nødvendigt, for det skal bare virke fra starten," siger Hans Christian.
 
Udbetaling Danmark er dog udbudsforpligtet og derfor gået i gang med forberedelserne til udbud. Hvornår det kommer, kan Hans Christian Jelstrup dog ikke komme nærmere ind på.
 
"Men vi er selvfølgelig selv interesseret i at købe de bedste og biligste systemer, og det er ikke nødvendigvis hos KMD, siger han og forklarer samtidig, at store, internationale spillere til udvikling af offentlige systemer først bliver interesserede, når der for alvor er en masse borgere og dermed penge i systemerne.
 
It bliver hovedværktøjet om to år
Den slags overvejelser bliver formentlig først aktuelle, når digitalisering og effektivisering for alvor fletter fingre i Udbetaling Danmarks fase to i 2014, efter myndigheden har fået fast greb om den sikre drift.
 
"Vi tilstræber i fase to i endnu højere grad at fokusere på at ensrette og centralisere processerne og gøre tingene ensartet ud fra nuværende best pratice i kommunerne. Og vi vil selvfølgelig selv samle op på vores egne erfaringer og lære af dem," fortæller Hans Christian, som har fået hjælp fra en KL-nedsat arbejdsgruppe til at udvælge og udpege best practice i kommunerne.
 
For borgerne vil effektiviseringen betyde en øget grad af selvbetjening - formentlig med NemID-logon til tilmeldinger, afmeldinger og administration af deres overførselsindtægter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere