Artikel top billede

Sony Ericssons Android-strategi kan give bagslag

På kort sigt har Sony Ericsson profiteret af selskabets Android-fokus, men det kan koste på den lange bane, vurderer analytiker.

2010 er ovre, og Sony Ericsson kan med dagens årsregnskab se tilbage på det overstående år.
 
Det var et år, hvor den svensk-japanske mobilproducent igen fik positive tal på bundlinjen, efter at selskabet skar ned i antallet af ansatte og valgte at fokusere på Android-baserede smartphones med Xperia-serien.
 
Ifølge aktieanalytiker Robert Jakobsen fra Jyske Bank var det en rigtig satsning for firmaet. I hvert fald på den korte bane.
 
"Det var helt klart udfordring nummer et at få sorte tal på bundlinjen", fortæller Robert Jakobsen.
 
Sony Ericsson lykkedes med det ved hjælp af Android-strategien, men valget af platform har også konsekvenser, som ikke nødvendigvis er positive.
 
"Det har været fornuftigt af Sony Ericsson at satse på Android, for firmaet har tjent penge på det i 2010, men det er en udfordring for dem at differentiere sig på lidt længere sigt," siger han.
 
Behov for nye modeller
Mobilproducenten satser hårdt på avancerede smartphones i den øvre del af markedet, og det kastede blandt andet ni millioner solgte Xperia-mobiler af sig i 2010. Men i årets sidste kvartal måtte Sony Ericsson skrue ned for den gennemsnitlige salgspris per enhed.
 
Således var salgsprisen i 2010's fjerde kvartal 1.013 kroner mod 1.148 kroner kvartalet forinden.
 
"Lige nu er Sony Ericsson tilbage, og selskabet tjener penge igen, men de telefoner, de har lanceret, er begyndt at miste momentum," konstaterer Robert Jakobsen.
 
Og det kan blive endnu værre.
 
"Der er stigende konkurrence i Android-markedet, og det er ikke længere et marked, hvor en producent bare kan lancere en telefon og tage 3.000 til 4.000 kroner for den. Der er kommet en del billige Android-telefoner," siger han.
 
Eksempelvis har storproducenterne HTC og Samsung lanceret billige smartphones, som trods prisen har en stribe avancerede funktioner.

Robert Jakobsen ser det derfor som afgørende, at de kommende, nye produkter fra Sony Ericsson såsom Xperia Arc bliver storsællerter.
 
Fravælger vækstøkonomier
Det er ikke mindst vigtigt, fordi selskabets nye strategi med fokus på avancerede smartphones samtidig er et fravalg af lande, hvor borgerne efterspørger billige mobiltelefoner.
 
"Sony Ericsson havde ikke en distribution eller et navn i emerging markets (vækstøkonomier, red.), så det var en rigtig løsning på kort sigt for at forbedre indtjeningsevnen at satse på Android-mobilerne. Det er dog værd at stille spørgsmålstegn ved, om det er rigtigt at sige farvel til så store markedsmuligheder," forklarer han.
 
I tredje kvartal af 2010 havde Sony Ericsson ifølge analysehuset Gartner en markedsandel på 2,5 procent på det samlede mobilmarked. I 2009 var den på 4,3 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere