Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Nokias salg af telefoner hænger i bremsen

Der er ifølge analytikerne grund til panderynker trods et bestået regnskab fra Nokia. Læs her hvorfor.

Nokia præsenterede i dag sit årsregnskab for 2010.
 
Et år, hvor selskabet var igennem en storm med forsinkede smartphones og en fyret topchef.
 
Trods det hårde år, så kom selskabet godt ud af det, vurderer to analytikere, som Computerworld har talt med.
 
"Fjerde kvartal er helt klart bestået. Både top- og bundlinje var bedre end ventet," siger aktieanalytiker Robert Jakobsen fra Jyske Bank.
 
Han hæfter sig ved, at Nokia i årets sidste kvartal formåede at hæve den gennemsnitlige salgspris for både de simple og de mere avancerede mobiltelefoner. Aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank fremhæver også dette som et af lyspunkterne i regnskabet.
 
Mangel på komponenter
Men begge analytikere er skuffede over antallet af solgte Nokia-telefoner. De havde begge forventet, at Nokia ville sælge flere end de 123,7 millioner telefoner, som selskabet solgte i årets sidste kvartal.
 
Nokia lancerede i årets sidste kvartal nye modeller som C6, C7 og N8, men antallet af solgte enheder var tre procent lavere end året før.
 
"De er en smule hæmmet af komponentmangel, og det trykker både deres salg og deres overskudsgrad, at de ikke kan skaffe alle de komponenter. Det gør sig gældende bredt i porteføljen," siger Morten Imsgard.
 
Selskabet har blandt andet haft svært ved at levere de nødvendige skærme til de nye smartphones, og forsinkelser i mobilbranchen er kritiske, pointerer han.
 
"Det er meget uheldigt i denne branche, for produkterne har en meget kort levetid på hylderne, så når produktet først er udviklet, så skal det virkelig ud over stepperne. Kommer man for sent, så må man bare konstatere, at den model ikke får det topsalg, som man regnede med," siger Morten Imsgard.
 
Samlet set solgte Nokia 453 millioner mobiltelefoner i 2010.
 
Skuffende udsigt
Den finske mobilproducent opnåede i 2010 en samlet omsætning på 316 milliarder kroner, hvilket er 3,6 procent bedre end året før. Årets resultat faldt med 12,5 procent og endte på 15,6 milliarder kroner,
 
De to analytikere er - trods fremgang sidst i 2010 - skuffede over udsigterne.
 
Robert Jakobsen peger på, at Nokias forventning til de økonomiske nøgletal er lavere, end han forventede.
 
"Det kan skyldes, at de ønsker at melde konservativt ud. Det kan også indikere, at dampen er ved at gå af nogle af deres telefoner, eller at den kommende E7-telefon først bliver lanceret sidst i kvartalet," fortæller analytikeren Robert Jakobsen.
 
Morten Imsgard mener, at Nokia bliver nødt til at komme med nogle udmeldinger i den næste måned, hvor selskabet både holder analytikermøde samt er til stede i Barcelona, hvor verdens største mobilkongres afholdes. Her præsenterede Nokia sidste år platformen Meego, som skal installeres på koncernens dyreste smartphones i fremtiden.
 
Sydbank-analytikeren fortæller videre, at han gerne ser, at der kommer klarhed over, hvor meget selskabets nye topchef, Stephen Elop, ønsker at lave om.
 
"Det store spørgsmål er, hvor meget der skal laves om under den nye topchef, for at Nokia kan komme op i gear igen, og hvor lang tid vil det tage," spørger Morten Imsgard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere