Artikel top billede

Er denne kolonihave starten på en dansk iværksætter-succes? Tobias Baunbæk flyttede midlertidigt ind i sin søsters kolonihavehus, da ge.tt tog fart. Det er Tobias' søster med plæneklipperen.

Dansk online-succes blev født i kolonihavehus

To programmører udviklede forskellige web-baserede systemer, fordi det var sjovt. Da de tilmeldte sig en iværksætter-konkurrence, blev et af deres fritidsprojekter pludselig en forretning. Læs historien om folkene bag ge.tt

I Silicon Valley er garagen blevet et nærmest mytologisk arnested for unge hi-tech-iværksættere.

Garagen hvor grundlæggerne af HP, Bill Hewlett og Dave Packard, i sin tid startede deres virksomhed, er i dag restaureret, så den kan bevares for eftertiden.  

På samme måde spillede en garage også en stor rolle, da Steve Wozniak og Steve Jobs begyndte den tidlige udvikling af det, der skulle ende med at blive Apple.

I Danmark kan det i en meget passende kulturmæssig kontekst blive kolonihavehuset, der kommer til at fremstå som inkubatoren for succesfulde hi-tech-projekter.

Lavede projekter for sjov

Et kolonihavehus spiller i hvert fald en rolle i historien om online-tjenesten ge.tt, der er udviklet af Tobias Baunbæk sammen med studiekammeraten Matthias Buus Madsen fra datalogi-studiet i Århus.

Ge.tt er en meget enkel og intuitiv måde at dele filer via nettet. Business Center har skrevet om ge.tt her.

Da projektet med ge.tt for alvor begyndte at blive et fuldtidsprojekt, valgte Tobias Baunbæk at droppe datalogi-studiet og flytte til København. Her flyttede han ind i sin søsters kolonihavehus. En uge efter flyttede Mathias Buus Madsen også til København.

At de to studiekammerater endte med at flytte til Købenahvn for at hellige sig arbejdet med at gøre ge.tt til en forretning, var egentlig ikke meningen. Det hele startede blot for sjov.

"Det startede, da Mathias og jeg studerede datalogi på universitetet. Vi arbejdede som studentermedhjælpere og lavede vores egne projekter i fritiden, blandt andet en chat-klient i browseren. Der er mange andre, der har lavet det; det er sådan et projekt, man laver for at prøve det. Vi tilføjede så filoverførsler via java-applets, hvilket var forholdsvis let at lave. Det var sjovt at udvikle, og nogle af vores venner begyndte at bruge det," forklarer Tobias Baunbæk.

Iværksætter-konkurrence skærper forretningssansen

I november 2009 havde de to venner så videreudviklet ideen og lavet et egentligt website - kkloud.com - til udveksling af filer. Det var stadig et hobbyprojekt, som de to studiekammerater hyggede sig med. Det var først, da en af deres venner nævnte, at de skulle prøve at deltage i en konkurrence for iværksættere, at de begyndte at se på det som en forretning.

"Vi er meget som andre programmører. Vi tænker mere på, hvor fedt det kan være at lave et projekt, end hvordan forretningsmulighederne er i fremtiden. Først var det bare et hobby-projekt, men da Venture Cup blev nævnt af vores venner, gik vi i gang med at skrive en ansøgning med en forretningsplan på 20 sider. Det gjorde, at vi lige pludselig skulle til at tænke i forretning," siger Tobias Baunbæk.

De to programmører var åbenbart også gode til at tænke forretning. De vandt Venture Cup 2010 i softwarekategorien.

Det medførte en del efterfølgende møder i København, hvilket fik Tobias Baunbæk til at flytte til København og ind i søsterens kolonihavehus. Selv om de to programmører havde været gode til at beskrive en forretningsplan for ge.tt, var det ikke dér, deres interesse lå. Derfor skulle de have fat på en person, der kunne tage sig af den forretningsmæssige side af ge.tt.

Forretningsmand med teknisk baggrund

"Vi er meget programmører, så vi manglede en med forretningserfaring. Vi talte med en del, men vi havde svært ved at finde en, der passede ind. Personlig kemi er vigtig, men det er især vigtigt, at det er en, der har forståelse for teknologien," siger Tobias Baunbæk.
 
Det lykkedes at finde en sådan person i form af Arne Winther.

Ge.tt har nu et kontor i it-væksthuset 5te, der ligger på femte sal i IT-Universitetets bygning på Amager. Samtidig er staben med tilknytning til ge.tt vokset til 5, da der er to andre programmører tilknyttet på deltid.

Det er gratis at anvende ge.tt, så forretningsmodellen bygger indtil videre på reklamefinansiering. Det giver lidt indtægter, men det er ikke nok til at dække ge.tt's udgifter, så i løbet af foråret lancerer ge.tt en betalbar premium-service. Den vil rumme ekstra features, eksempelvis muligheden for at passwordbeskytte delte filer.
 
Tobias Baunbæk og hans kollegaer håber, at det er nok til at sikre ge.tt en forretningsmæssig sund succes.
 
Og gøre kolonihavehuset til et symbol på dansk iværksætter-succes.




IT-JOB

Unit IT

Project Manager

VikingGenetics

Data Engineer

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

IT-projektleder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere