Google skruer bissen på: Nu skal der ryddes op

Google anerkender, at rod og elendige apps er et seriøst problem for firmaets populære Android-platform og går i gang med at lege politimand for at højne kvaliteten af nye smartphones og tablets.

På blot tre år er Googles Android-platform til smartphones og tablets vokset eksplosivt i popularitet, og operativsystemet er nu at finde på over hver tredje smartphone, der bliver langet over disken ude i butikkerne.

Projektet så verdens lys tilbage i 2008, og Google proklamerede højt og tydeligt, at Android var en åben platform, ren open-source, og et direkte modtræk til Apples iPhone, der af mange kritiseres for at blive styret med alt for hård hånd af Steve Jobs & co.

Men nu ser det ud til, at Google selv går i gang med at stramme grebet om Android-platformen. Det rapporterer det amerikanske ugemagasin BusinessWeek, der har lavet en spændende historie om ændringerne hos Google.

En af svaghederne ved den fuldstændig åbne platform er nemlig, at ikke al innovation nødvendigvis kommer forbrugerne til gode. Mange producenter har bygget oven på Android med deres egen software, og resultatet er langt fra altid imponerende.

Kritikerne kalder det "bloatware," software der gør mobilen langsommere og sværere at bruge, og måske medfølger der apps, som du ikke kan afinstallere, men er tvunget til at leve med til evig tid ... Eller indtil du erhverver dig en ny model.

Android-platformen er et stort rod

Samtidig har Google udviklet platformen i et hæsblæsende tempo og lanceret store systemopdateringer cirka hvert halve år, hvilket har resulteret i stor markedsfragmentation. Eller sagt på en anden måde: Alle Android-mobilerne skiller sig ud fra hinanden med forskellige softwareversion, variationer i brugergrænseflade, baggrundstjenester og endda dybereliggende forskelle som brug af forskellige hovedprocessorer, grafikchips og skærmopløsninger.

Resultatet er, at tredjepartsudviklere af applikationer og spil har fået en alvorlig hovedpine i forsøget på at sikre, at deres produkter fungerer på alle eller bare størstedelen af modellerne på markedet.

Hvor du i Apples økosystem nemt kan holde styr på variablerne, er det en langt større udfordring med de mange forskellige Android-mobiler.

Det forlyder nu, at Google er begyndt at stramme op og stiller flere krav til mobilproducenterne, blandt andet at Google endeligt skal godkende det færdige produkt, hvis producenten vil benytte Googles tjenester eller navn i markedsføringen. Det er Googles Andy Rubin, hovedansvarlig for Android, der skal godkende producenternes planer, og som i sidste ende kan nedlægge veto, skriver BusinessWeek.

Favoriserer enkelte producenter

Der er også stigende brok over, at Google tilsyneladende favoriserer enkelte firmaer og giver dem tidlig adgang til vigtig kode før den frigives til offentligheden. Det giver det udvalgte firma mulighed for at komme først på markedet med den nyeste teknologi.

Det så vi i starten med fokus på HTC, senere med Samsung Nexus S og nu med Motorola, der formåede at komme på markedet med XOOM med Android 3.0 mange måneder før konkurrenterne.

Det korte af det lange er, at Google er i færd med at udøve mere kontrol over Android og gøre platformen lidt mindre åben i håbet om at højne kvaliteten af den totale brugeroplevelse og sikre større kompatibilitet mellem de forskellige modeller og applikationerne i Android Marked.

Bagsiden af medaljen, siger kritikerne, er en risiko for mindre alsidighed, mindre innovation og færre valg for forbrugeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere