Artikel top billede

Derfor giver Nokia Symbian-udviklingen til Accenture

Nokias overdragelse af Symbian-udviklingen og 3.000 medarbejdere til Accenture kan umiddelbart forekomme en anelse mærkværdig. Men det giver faktisk god mening. Se her hvorfor.

Læs også:
Accenture overtager Nokias kronjuvel

Et dansk flagskib går ned med Nokia-lukning

Outsourcing-aftalen mellem Nokia og Accenture, der indebærer, at Accenture overtager Nokias Symbian-udvikling og 3.000 udviklere, modtages med positive nik fra flere iagttagere af markedet.
 
Hele manøvren med it-konsulent- og udviklingshuset Accenture er overordnet et led i, at Nokia skal spare en milliard euro, 7,5 milliarder kroner. Samtidig er den finske mobilmastodont på vej ind i en overgangsfase ved at satse på Microsofts Windows Phone frem for den hjemmedyrkede Symbian-platform.
 
Senioraktieanalytiker Robert Jakobsen fra Jyske Markets (Jyske Bank) kalder processen med nedlæggelse af 4.000 stillinger og den dertilhørende Accenture-aftale med overdragelse af yderlige 3.000 mand til Accenture for en tung, men nødvendig beslutning. 

Fair facon 
Nødvendigheden skyldes, at Nokias mobiltelefon-divisions driftsmargin er faldet fra 20 procent til under 10 procent i dag på grund af selskabets manglende fokus på den høje ende af det smartphone-marked, som selskabet ellers selv har opfundet.
 
"Der er endnu mange usikkerheder i aftalen, men Nokia kan med Accenture-aftalen skille sig af med sine Symbian-medarbejdere på en fair facon. Der er nemlig ingen tvivl om, at Nokia gør dette for at spare penge - det faktum kan man ikke pakke pænt ind," siger Robert Jakobsen til Computerworld. 
 
"Set fra Nokias side får de 3.000 medarbejdere mulighed for at fortsætte hos Accenture og eventuelt overgå til andre arbejdsopgaver. For Accenture handler det om at sælge konsulentydelser til Nokia og indgå i et meget stærkere samarbejde med Nokia end tidligere," fortsætter Robert Jakobsen. 
 
Symbian-telefoner i vækst

De 3.000 udviklere skal i første omgang fortsætte med at udvikle på den Symbian-platform, som Nokia vil udfase over de kommende år, mens selskabet sadler om til nye Windows-tider. 
 
Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult forklarer, at Symbian-platformen som minimum har en lille håndfuld år at leve videre i.
 
"Man regner med, at der kommer Windows-telefoner fra Nokia i fjerde kvartal 2011 eller i starten af 2012, og inden da skal Nokia have solgt en masse Symbian-telefoner," forklarer John Strand.
 
Han fortæller, at i første kvartal 2011 solgte Nokia 24 millioner Symbian-telefoner, hvilket er en fremgang sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.
 
"Nokias smartphone-salg er i vækst, og selskabet kommer måske til at sælge nye Symbian-telefoner helt ind i andet kvartal 2012. De telefoner vil blive solgt i de næste halvandet års tid, så Nokia vil måske have Symbian-telefoner på hylderne helt frem til starten af 2014," lyder det fra John Strand. 

Slår to fluer med ét smæk

Teleanalytikeren forklarer, at Nokia vil vil have omkostninger ved at fyre alle 3.000 medarbejdere sammen med de 4.000, der blandt andet tæller knap 1.000 udviklere fra Danmark. 

Samtidig vil selskabet med deciderede fyringer komme til at mangle folk, der kan udvikle på Symbian-platformen helt ind i 2012, 2013 eller sågar 2014.

"Så aftalen med Accenture er ret smart, da Nokia både kan slippe af med medarbejderne på en billigere måde og samtidig bevare ekspertisen hos Accenture," lyder John Strands vurdering.

Læs også:
Accenture overtager Nokias kronjuvel

Et dansk flagskib går ned med Nokia-lukning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere