Artikel top billede

"Jeg kan ikke komme i tanke om en eneste iværksætter, der er endt i en lederstilling," siger Martin Thorborg. (Foto: /)

Din nye leder vil ikke være chef

Den nye leder skal være entreprenør, men entreprenør-typen vil ikke lede virksomheden. Læs her hvorfor.

Virksomheder efterspørger entreprenørtypen, fordi udfordringen i dag er at udvide markedet og tænke it-løsninger ind i kundens individuelle behov.

Men danske entreprenører er ikke interesserede i at lede virksomheden. De synes, det er sjovere at starte nye projekter eller at blive i udviklingsafdelingen.

Den tendens kan Martin Thorborg, stifter af Jubii og SpamFighter, nikke genkendende til.

"Det er egentlig ret påfaldende, men jeg kan ikke komme i tanke om en eneste iværksætter, der er endt i en lederstilling. Så det kan ikke være helt normalt. Min erfaring er, at det faktisk er omvendt," siger Martin Thorborg.

Torben Bager, som er leder af IDEA Entrepreneurship Center, har forsket i iværksætteri, og han kommer til samme konklusion.
"Det er ofte tilfældet, at iværksætter-typen ikke tænder på ledelse i en større virksomhed. De synes, at pionerfasen og udviklingsfasen er spændende, mens rutine og strategi bliver kedeligt. Vi ser samme tendens ved andre typer iværksættere end it-folk," siger han.

Trak sig fra CEO-stilling

Niklas Stephenson startede Firmafon i 2009. Virksomheden tilbyder et simpelt firmatelefonsystem, der er attraktivt for mindre virksomheder. På trods af, at han så et markedsbehov for en ny type firmatelefoni, er han ikke interesseret i strategi og ledelse.

"Jeg er ikke god til at sidde ned og sørge for, at personalet har det godt, eller for at administrationen fungerer. Jeg brænder for at starte projekter op og kommunikere opgaver. Derfor trak jeg mig fra CEO-stillingen," siger han.

Han har interesse for grafisk design og produktudvikling, og derfor leder han produktionsteamet i Firmafon.

"Jeg er leder for produktionen i virksomheden, men jeg er ikke CEO, for det er jeg ikke god til. Desuden har vi en meget flad struktur. Hvis en programmør har en god idé, så bliver den hørt," forklarer han.

Computerworld har tidligere interviewet iværksætteren Andreas Graae, der startede Zmag. Læs hans historie her.

Iværksætterne vil ikke lede virksomheden, fordi de ofte har en teknisk baggrund og føler sig bedre kvalificerede til de tekniske udfordringer. Derfor mener Torben Bager fra IDEA, at bestyrelse og strategi bliver en udfordring, der vælges fra, fordi det ikke passer til interessen i it.

Uddannelse som iværksætter

Mens entreprenørerne vælger lederstillingen fra, er der et stigende behov for deres kompetencer blandt it-ledere. Derfor er der kommet flere undervisningstilbud, der skal gøre it-ledere og studerende til entreprenører.

"Der er flere, der får træning i feltet, og det er typisk både praktisk og teoretisk undervisning. På universitetet udbydes fag, der er akademiske, men som også indeholder mere praktiske dimensioner, hvor man prøver ideer af med coaching og vejledning," siger Torben Bager.

Han mener, det er en myte, at man skal være født til at være iværksætter. Det kan alle lære med den rigtige træning.

"Iværksætteri kan læres, men der er stadig nogen, der er bedre til det end andre. Det kan sammenlignes med musik. Nogle har et talent, men folk går stadig på musikskole," siger han.
 
Desuden viser forskningen, at de fleste entreprenører har flere kompetencer.
 
"Vi har lavet en undersøgelse, der viser hvor mange iværksættere, der har fået praktisk og teoretisk undervisning. Undersøgelsen viste, at de fleste iværksættere havde fået en blanding af de to," forklarer Torben Bager.

Læs også:
Så meget klogere er Danmarks bedste it-leder blevet

Sådan ryger du til tops som it-leder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere