Artikel top billede

Så meget data behandler verdens servere hvert år

Vi er storforbrugere af rå datakraft. Se her, hvor meget data, verdens 27 millioner servere behandler hvert år. (Hint: Det er millioner af milliarder af megabyte).

Computerworld News Service: For tre år siden behandlede alle verdens 27 millioner servere i erhvervslivet tilsammen 9,57 zettabyte eller sagt på en anden måde 9,57 millioner milliarder megabyte data.

Forskere fra University of California, estimerer, at denne samlede mængde svarer til en stak af bøger, der er godt ni milliarder kilometer høj, og som således ville nå omkring 40 gange fra Jorden til Neptun.

I 2024 vil verdens samlede flåde af forretningsservere årligt behandle det digitale modstykke til en stak bøger, der rækker mere end de 4,37 lysår, der er til dobbeltstjernesystemet Alfa Centauri, beskriver forskerne i deres undersøgelse.

Forskernes rapport bærer titlen How Much Information?: 2010 Report on Enterprise Server Information (pdf) og blev offentliggjort ved konferencen SNW i sidste måned.

Flygtig information

Roger Bohn, der er en af forfatterne bag rapporten, sammenligner verdens samlede antal forretningsservere med den del af et isbjerg, der er under vand. De "er afgørende for den verden, vi kan se."

"Det meste af denne information er utroligt flygtig: Den oprettes, bruges og kasseret uden nogensinde at blive set af noget menneske," forklarer Bohn, der er professor i teknologiledelse ved UC San Diego.

Forskningen inkluderer estimater af den mængde data, der behandles som input og som leveres af servere som output.

For eksempel kan en e-mail passere gennem mange servere og vil således blive talt med mange gange, forklarer han.

Arbejdsbyrden for de omkring 27 millioner forretningsservere, der i 2008 var i brug på verdensplan, er blevet estimeret ved at anvende almindelige sammenligningsgrundlag for omkostning og ydelse ved online-transaktionsbehandling, web-services og beregningsopgaver i virtuelle maskiner.

Lavt sat

Forskerne vurderer, at der på daværende tidspunkt var 3,18 milliarder arbejdere i den globale arbejdsstyrke, som hver gennemsnitligt modtog tre terabyte information på årsbasis.

Denne analyse beror kraftigt på data og estimeringer af analytikere fra analysehusene IDC og Gartner, som regelmæssigt udarbejder rapporter om salg af servere.

Selvom disse tal i forvejen synes enorme, påpeger de tre videnskabsfolk bag rapporten, at deres estimater sandsynligvis er lavt sat.

Det skyldes, at salgstallene fra serverindustrien ikke fuldt ud tager højde for de millioner af servere, der bliver bygget in-house af individuelle komponenter hos Google, Microsoft, Yahoo og store andre virksomheder.

Rapporten estimerer, at Google besidder verdens største serverpark, der angiveligt består af mere end en million servere.

Det vurderes yderligere, at Microsoft har mellem en halv og trekvart million servere på verdensplan.

"Den eksplosive vækst i lagrede samlinger af tal, billeder og andre data er velkendt, men de blotte data bliver endnu vigtigere, når de aktivt behandles af servere som repræsenterende meningsfuld information leveret med et større og større antal anvendelsesmuligheder," fremhæver James Short, der fungerede som forskningschef på projektet.

Ikke alt for overraskende så det i 2008 sådan ud, at billigere servere til priser under 130.000 kroner behandlede omtrent 65 procent af verdens data, mens servere i mellemklassen behandlede 30 procent og de dyreste servere til priser over 2,6 millioner kroner blot behandlede fem procent, viser den 36 siders rapport.

Det fremlægges også i rapporten, at værdien af det samlede globale årlige salg af servere er forblevet stabilt på mellem 260 og 286 milliarder kroner i femårsperioden til og med 2008.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere