Test: Seks billige processorkerner fra AMD

Først kom Intel med sin sekskernede monsterprocessor. Selvom ydelsen er i særklasse, er prisskiltet absolut skræmmende for de fleste. Nu er AMD klar med et billigere modsvar, der ligeledes har seks kerner. Vi har testet løs.

1. Test: Seks billige processorkerner fra AMD

Hexa-core er ganske enkelt det nye quad-core. Eller sagt på en anden måde: Hvis du stiller virkeligt store krav til din stationære pc og bruger mest tid på 3D-rendering, videoredigering og formatkonvertering, kan der være god mening bag at vælge en processor med seks kerner.

For en nøje udvalgt målgruppe er vi altså ikke i tvivl om, at Core i7-980X rammer helt og aldeles plet.

Intels nye processor-bæst til krævende og kræsne forbrugere kombinerer seks fysiske kerner med Hyper-Threading - og lander samtidig på et prisleje, der stemmer overens med det, du har måttet betale for den tidligere topmodel i Extreme Edition-serien, i7-975XE.

Link: Læs vores test af Intel Core i7-980X

Men som altid med Extreme Edition-processorerne fra Intel er prisskiltet uanset den tårnhøje ydelse både skræmmende og respektindgydende.

De færreste har trods alt råd til at betale 7.000 kroner for processoren til deres nye stationære pc, når beløbet sagtens kunne dække en komplet og ganske habil maskine med alt inklusive.

Texansk modstand

Indtil forleden har Intel været alene i manegen for sekskernede processorer, mens rivalen AMD's kraftigste løsning har været en billig quadcore-model med navnet Phenom II X4 965 Black Edition.

Prisforskellen udgør over 5.000 kroner, så det er ren logik, at AMD simpelthen skal på banen med en hexacore-processor, hvis chipproducenten vil vinde markedsandele blandt über-entusiasterne, som bare ikke kan få kerner nok.

Vi har brugt en uges tid i selskab med topmodellen i den nye Phenom II X6-serie, 1090T, tidligere kendt under kodenavnet Thuban. Se her om vi vender tommelfingeren op eller ned.

2. Thuban dissekeret

Under låget på AMD's Phenom II X6 1090T lurer seks fysiske processorkerner. Modsat Intels processorer har Phenom II ikke Hyper-Threading-teknologi, hvormed det logiske antal kerner ville være endt på 12, så allerede her har Intel et vist ydelsesmæssigt forspring.

Arkitekturen er direkte overført fra de velkendte Phenom II-modeller med færre kerner, du skal med andre ord ikke forvente nærmest revolutionære fremskridt inden for strømforbrug og varmeudledning.

AMD benytter stadig en 45 nanometer fabrikationsproces, mens Intel med Core-familien sprang direkte ned på kompakte 32 nanometer.

To sekskerneprocessorer

De nye Phenom II X6-modeller, 1090T og 1055T, arbejder med taktfrekvenser på henholdsvis 3,2 og 2,8 gigahertz. Processorerne har tre megabyte level 2-cache og seks megabyte delt level 3-cache.

Det maksimale strømforbrug, den såkaldte TDP, lyder for begge modellers vedkommende på 125 watt. AMD vil angiveligt lancere flere sekskerneprocessorer, men det ventes at blive modeller, der er langsommere end testens topmodel, 1090T.

Turbo Core

Meget i tråd med Intels Turbo Boost-teknologi, der hæver frekvensen på enkelte kerner, når det er muligt, har AMD implementeret en lignende teknologi kaldet Turbo Core.

Turbo Core kan hæve frekvensen på 1090T og 1055T til henholdsvis 3,6 og 3,3 gigahertz, mens de resterende tre kerner deaktiveres. Det har gavnlig indflydelse på ydelsen i applikationer, der ikke formår at udnytte et stort antal kerner, hvor man ellers kunne frygte, at ydelsen ville halte efter for eksempel Phenom II X4 965.

Sagt på godt dansk forvandler Turbo Core Phenom II X6-processoren til en X3-model med højere taktfrekvens.

3. Sådan har vi testet

AMD Phenom II X6 1090T Black Edition er testet på et Asus ROG Crosshair IV Formula-bundkort baseret på det nye 890FX-chipsæt.

Bundkortet er udstyret med i alt fire gigabyte DDR3-hukommelse fra Corsair på 1.333 megahertz, et ATI Radeon HD 5870-grafikkort og en Western Digital Velociraptor-harddisk.

Komponenterne går igen, selvom bundkortet udskiftes, mens de øvrige processorer testes. Operativsystemet er Windows 7 Ultimate 64-bit med de aktuelt nyeste opdateringer og drivere installeret.

De enkelte benchmark-test er udvalgt for at give bedst muligt indblik i, hvornår de mange processorkerner overhovedet er en fordel.

Vi kommer således omkring meget forskellige brugsområder såsom 3D-rendering, billedmanipulation, filkomprimering, mediekonvertering og computerspil. Vi har dertil målt testmaskinernes samlede strømforbrug eksklusive skærm med en elmåler fra Elsparefonden.

Følgende syv kraftige processorer har været på testbænken:

• Intel Core i7-980 Extreme Edition (3,33 gigahertz - seks kerner + HT)
• Intel Core i7-975X Extreme Edition (3,33 gigahertz - fire kerner + HT)
• Intel Core i7-920 (2,66 gigahertz - fire kerner + HT)
• Intel Core i7-860 (2,8 gigahertz - fire kerner + HT)
• AMD Phenom II X4 955 Black Edition (3,2 gigahertz - fire kerner)
• AMD Phenom II X4 965 Black Edition (3,4 gigahertz - fire kerner)
• AMD Phenom II X6 1090T Black Edition (3,2 gigahertz - seks kerner)

4. Benchmark-tal i stride strømme

5. Konklusion

Vi vidste det allerede inden, vi monterede Phenom II X6-processoren på bundkortet: Verdens ubestridt kraftigste processor er stadigvæk trygt at finde i Intels portefølje, og bedømt ud fra de discipliner, hvor seks kerner virkelig kommer til udtryk, er AMD-processoren tydeligt bagud.

Tager vi prisforskellen i betragtning, ser situationen imidlertid anderledes ud. Ganske meget endda. Bedømt på pris kontra ydelse er Phenom II X6 1090T et anbefalelsesværdigt bud på en hexacore-processor.

Vi skylder dog at tilføje, at Intels nye processorarkitektur er AMD Phenom II overlegen. Den lyder på 32 nanometer og er mere strømbesparende, og i visse tilfælde viser benchmark-tallene endda, at en quadcore-processor fra Intel ræser hurtigere over målstregen end AMD's nye sekskerneprocessor.

Isoleret set er Phenom II X6 1090T til prisen dog et ganske fortrinligt bud på en sekskerneprocessor, og den brede kompatibilitet med AM2+- og AM3-bundkort betyder, at nuværende AMD-ejere nemt kan opgradere.

Samtidig sætter det tingene lidt i relief, når vi kan konstatere, at man kan samle en komplet entusiast-pc til samme pris, som en enkelt Core i7-980X-processor koster.

Vi kvitterer med karakteren fem ud af seks til AMD's kraftigste processor med seks kerner.




IT-JOB

Saab Danmark A/S

System Engineer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere