Artikel top billede

IBM opsiger kontrakt om supercomputer

Kompleksitet og høje omkostninger har sat en stopper for et samarbejde om udviklingen af en supercomputer i petaskala mellem IBM og University of Illinois.

Læs også:
[b]Computerbyggeri til en milliard kroner skudt i gang

[/b]Verdens stærkeste computer: 8,16 petaflops vildskab

Computerworld News Service: Med henvisning til forudset kompleksitet og større omkostninger end forventet har IBM og University of Illinois' National Center for Supercomputing Applications (NCSA) opgivet planerne om at bygge en supercomputer med petaflops-hastighed, oplyser de to organisationer mandag.

Fra og med 6. august opsagde IBM sin fireårs-kontrakt fra 2008 "Blue Waters", der estimeres til godt en milliard kroner, om udviklingen af en supercomputer. Man havde regnet med, at IBM ville levere den første version af systemet inden for det næste års tid.

"Den innovative teknologi, som IBM endte med at udvikle, var mere kompleks og krævede betydeligt større finansiel og teknisk understøttelse af IBM, end hvad der oprindeligt forventedes," kan man læse i den fælles pressemeddelelse.

"NCSA og IBM arbejdede tæt sammen om forskellige forslag om at fastholde IBM's deltagelse i projektet men kunne ikke blive enige om en plan for det videre forløb."

IBM vil betale de penge tilbage, som selskabet indtil videre har modtaget, og NCSA vil tilbagelevere udstyret fra IBM. IBM og NCSA har dog lovet at samarbejde om fremtidige supercomputer-projekter i petaskala.

"Det er ikke tit, man hører om kontraktpenge, der bliver betalt tilbage, især ikke med statslige kontrakter," siger Rick Doherty, der er leder af analysefirmaet Envisioneering Group med speciale i it-evaluering og -markedsføring.

Blue Waters-projektet var finansieret af National Science Foundation og University of Illinois og havde som mål at bygge en supercomputer baseret på Power7-processeren, der skulle være i stand til at udføre en billiard (en million milliarder) floating point operations per second, med andre ord en petaflops. Hvis den var blevet bygget, ville den være landet nær toppen af top 500-listen over verdens hurtigste supercomputere.

Det var NCSA's hensigt at lade forskere anvende computeren til udførelsen af avancerede simulationer, modellering og andre dataintensive beregningsopgaver inden for fysik, materialevidenskab, meteorologi, biologi og andre felter.

Det var ikke alle, som opgivelsen af kontrakten kom fuldkommen bag på.

"IBM lagde mange ressourcer i projektet," siger Doherty.

IBM, som bidrog til projektet med software, hardware og personale, regnede med at hente en del af sin investering ind igen ved hjælp af salg af de resulterende teknologier fra projektet. Ikke desto mindre viste denne tilgang sig at være for omkostningsfuld...

"Det var ikke en profitabel retning for IBM," konkluderer Doherty.

En anden udfordring, som IBM og NCSA kan have stået overfor, var et foranderligt teknologisk landskab.

"Petaskala og big data er et ligeså utæmmet landskab, som rumrejser var for 40 år siden," påpeger Doherty.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere