Nye standby-krav gælder ikke alle computere

Nu må computere maksimalt bruge 1 watt på standby. Men der er smuthuller i reglerne.

Nye computere og andet elektronisk udstyr må maksimalt bruge 1 watt under standby (2 watt for enheder med indbygget display). Det fremgår af de nye EU-regler, som trådte i kraft i sidste uge. Det maksimale standby-forbrug halveres igen om tre år.

Men der er smuthuller i reglerne. Et af dem er hjemmebyggede computere, hvor standby-forbruget sagtens kan være meget højere.

”Balladen består i, at man har krævet at det samlet pc system ikke må bruge mere end 1W standby fra en given producent. Man har dog ikke lige taget højde for, at en stor del af stationære computere i dag sammensættes af folk selv,” siger Kim Morgen fra det danske firma Chill Innovation, der fremstiller pc-strømforsyninger.

”Der er ingen krav til de enkelte dele, så producenter af strømforsyninger og bundkort har ikke haft synderligt travlt med at reducere forbruget af de enkelte dele. Det er derfor stadig fortsat ganske almindeligt at et modul opbygget pc-system bruger 15-30W i standby. Der er jo ikke én producent af det samlede system at klandre her,” siger han.

Kim Morgen henviser til at Chills egne strømforsyninger bruger mindre end 1 watt på standby og holder sig til de seneste Energy Star V5.0 specifikationer. Men forbrugerne bør altså kigge sig godt for, hvis man selv samler komponenterne til sin computer og ønsker at holde standby-forbruget på et minimum.

Nu er denne type hjemmebyggede entusiast-computere jo også typisk pc-verdenens svar på Formel-1 biler, med de nyeste og mest strømslugende grafikkort, hvor strømforbruget sjældent spiller den store rolle i overvejelserne. En computer med et eller flere grafikkort der sluger mere end 200 watt hver kan næppe betegnes som særlig miljøvenlig.

En anden måde at nedbringe sit standby-forbrug er at bruge en strømspare-skinne som sørger for at slukke udstyret helt. En ny danskudviklet komponent kaldet ZZZero skulle være endnu mere avanceret end de almindelige strømspare-skinner, som selv sluger 1 watt. ZZZero bruger selv stort set ingen strøm og sørger for at slukke computeren og andet udstyr.

Ifølge opfinderne René Ingemann Pedersen og Jan Knudsen kan man komme ned på 1 kWh i årligt standby-forbrug, hvilket kun koster ca. to kroner. Det skal sættes i forhold til et normalt forbrug på knap 1.000 kWh og en udgift på omkring 2.000 kroner i gennemsnit.

"I 2006 havde vi i Danmark et standby- forbrug på 1.100.000.000 KWh til en pris af et par milliarder kroner, og udgiften er vokset voldsomt siden. Her er virkelig mange penge at spare, samtidig med at vi kan skåne atmosfæren for udledning af millioner af tons CO2," siger René Ingemann Pedersen.

Teknologien bag opfindelsen skal nu sælges til andre producenter, der kan implementere den i deres produkter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere