Artikel top billede

Danske studerende laver holografisk tv

Ingeniørstuderende fra Århus har gjort sig tanker om fremtidens fjernsyn. B&O kiggede med over skulderen.

Hvorfor fylde stuegulvet med en 40 tommer stor skærm, når den samme skærm kan pakkes væk i en diskret boks, der selv triller rundt i hjemmet?

Det lyder som science fiction - og det er det egentlig stadigvæk.

Men fem ingeniørstuderende har brugt deres sommerferie på at udtænke rammerne for fremtidens tv. Det er blevet til idéen om et tv, som har form af en lille halvkugle på gulvet. Når fjernsynet skal tændes, åbner kuglen sig og projekterer billedet op i luften som et hologram. Billederne skal kunne sendes en meter op i luften og ses fra alle sider.
For at gøre skærmen endnu mere fleksibel, så er det meningen, at den skal forsynes med hjul, så den kan kommanderes rundt i hjemmet alt efter, hvor man ønsker at se tv. De studerende kalder selv deres koncept for et tredimensionelt fjernsyn.

”Vi lavede en grundig brainstorm, hvor vi blandt andet inddragede forbrugernes krav til udformningen af fremtidens fjernsyn. Herefter blev vi hurtigt enige om, at et selvkørende tv, der projekterer skærmbilledet op i luften og dermed fylder meget lidt, var den rigtige løsning til fremtidens hjem,” siger Leni Lausdahl fra Ingeniørhøjskolen i Århus, der var en af de fem studerende.

Ifølge Leni Lausdahl er der tale om en idé - et koncept - og ikke et produkt som er færdigtudviklet. Men et forsigtigt gæt lyder på, at de studerendes tanker kan materialiseres til et produkt om 10 år.

"I øjeblikket er det meget meget dyrt at lave denne form for teknik, men det er bestemt på vej der hen, hvor det kan lade sig gøre."

En kort film om projektet kan ses her:

De fem studerende kommer fra Ingeniørhøjskolen i Århus og uddannelsesinstitutioner i Portugal og Tjekkiet. De er blandt 32 studerende, der har deltaget i sommerskolen om innovation, som blev afviklet hos B&O i Struer. Hos elektronikproducenten kunne man godt have brug for et revolutionerende produkt som 3d-tv'et for at komme tilbage til tidligere tiders design-dominans. Men der er ingen planer om at sende fjernsynet i produktion endnu. Men concept manager Jørgen Daucke fra Bang & Olufsen er imponeret over projektet.

”De studerende har fundet meget original måde at gøre tv’et nærværende på i hele boligen, uden at det fylder en hel væg. Samtidig er konceptet helt i tråd med udviklingen mod fremtidens hjem, hvor rummene brydes ned og erstattes af større aktivitetszoner, og hvor elektronikken gemmes mere af vejen end i dag,” siger Jørgen Daucke.

De resterende projekter fra sommerskolens 32 elever er ikke blevet offentliggjort, så B&O har måske fundet en mere konkret idé, som hurtigere kan resultere i et produkt...




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere