Artikel top billede

USA kræver domæne-vetoret

Nu kræver USA vetoret ved indførelsen af nye top-domæner.

Det amerikanske handelsministerium kræver nu at alle forslag om nye Top-Level-Domains (TLD'er) som f.eks. .info eller .paris først skal godkendes af regeringerne. I dag findes der 21 generiske TLD'er som .com, .net og .org og yderligere 250 country code TLD'er som .dk og .de. Men der er planer om at indføre hundredvis af nye domæner.

Fremover kan alle slags organisationer og virksomheder søge om at få oprettet deres egne nye TLD'er. Der kan komme by-domæner som .paris og .berlin, regionale domæner som .lat for Latinamerika og domæner for specifikke organisationer som .unicef.

Det er organisationen ICANN, som skal behandle ansøgninger om de nye domæner. Hos ICANN er der også en særlig Government Advisory Committee (GAC) med repræsentanter for verdens regeringer.

Nu foreslår USA, at alle ansøgninger om nye domæner først skal behandles af GAC. Hvert eneste GAC-regeringsmedlem skal have mulighed for at nedlægge veto mod et nyt domæne.

Det kan lyde som en kedelig diskussion om proceduren i en bureaukratisk institution. Men USA's forslag kan få store konsekvenser for domænesystemet. Det kan betyde, at nye domæner som f.eks. .gay eller .freetibet ikke har en chance.

Generelt ønsker USA at regeringerne skal være en større indflydelse på domæne-processen. Men i mange år har man arbejdet på at frigøre nettet fra den dominerende rolle, som specielt den amerikanske regering har haft i lang tid.

Det ser heller ud til, at USA kan samle støtte til sit forslag om en vetoret til regeringer. Den tyske regering udtaler forsigtigt at man vil ”vurdere” forslaget, men et schweizisk GAC-medlem mener, at der er tale om et indgreb i ytringsfriheden.

Holland afviser også ideen om at give regeringer vetoret. Her henviser man til, at GAC har til opgave at rådgive ICANN om mulige religiøse eller kulturelle problemer med de nye domæner – men i sidste ende er det ICANNs bestyrelse, der skal træffe den endelige beslutning.

En mulig vetoret kunne lamme hele beslutningsprocessen og samtidig betyde at regeringer kan blive trukket ind i retssager om afviste TLD-ansøgninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere