Ny minister: For dyrt at teste tinglysningen

Justitsministeriet har hidtil afvist ComONs dokumentation om manglende testning, men nu erkender den nye minister, at Domstolsstyrelsen hellere ville spare tid og penge end teste systemet.

Den del af tinglysningen som advokater og ejendomsmæglere bruger blev ikke testet inden systemet gik i luften. Det måtte den nyudnævnte justitsminister Lars Barfoed (K) i dag erkende under samråd med Folketingets Retsudvalg,

"Domstolsstyrelsen vurderede, at det ville være for dyrt og forsinke tinglysningen for meget, hvis der skulle etableres et egentligt testmiljø som ejendomsmæglere og advokater kunne teste. Forud for lancering kunne advokater og ejendomsmæglere dog prøve tinglysningssystemet på en prøveside, men jeg medgiver, at sådan en prøveside ikke er et testmiljø," svarede ministeren konfronteret med ComONs dokumentation.

Det svar står i skarp kontrast til det svar den forgående justitsminister gav ved sit samråd om tinglysningen den 28. januar i år.

"Sagens kerne er, at alle aktører var enige i, at systemet var klart. Det valgte vi selvfølgelig at følge. Der blev lagt en testversion ud til brugerne, og både domstolstyrelsen og brugerne havde testet systemet. Alle aktører sagde god for systemet," svarede daværende justitsminister Brian Mikkelsen dengang.

Siden har ComON i en række artikler dokumenteret, at det svar var vildledende. Den digitale tinglysning blev udelukkende testet mod finanssektorens systemer. Den løsning som advokater og ejendomsmæglere valgte at bruge blev ikke testet. Justitsministeriet har hidtil afvist den dokumentation, men nu erkender den nye minister, at Domsstolsstyrelsen hellere ville spare tid og penge end teste systemet. Justitsministeriet fastholder dog, at en test ikke ville have afsløret de problemer, der koster almindelige danskere en formue. Det svar undrede Socialdemokraternes Benny Engelbrecht.

"Hvordan kan ministeren sige, at en test af systemet ikke ville have afsløret fejl, når flere af Danmarks førende it-eksperter har udtalt til netmediet ComON, at en test ville have afsløret fejl og dermed sparet borgerne for økonomiske tab?".

Lars Barfoed fastholdt dog, at Domsstolsstyrelsens vurdering er, at en test ikke ville have afsløret væsentlige problemer.

Justitsministeren blev spurgt om, Domsstolsstyrelsen ikke blot havde tørret den ekstraregning som en test af tinglysningsportalen havde kostet af på almindelige danskere.

"Jeg kan ikke vurdere om en test havde sparet borgerne penge, men en test ville have kostet skatteyderne penge, så på den måde ville regningen alligevel ende hos folk," sagde Lars Barfoed.

Den nye justitsminister ville ikke fokusere på, hvem der har ansvaret for tinglysningsskandalen. Det er ellers afgørende at få placeret et ansvar, hvis de borgere der tilsammen har mistet millioner af kroner på grund af tinglysningen, skal have erstatning. I stedet for at skyde med skyld ville ministeren hellere se fremad. Den holdning tog Lone Dybkjær (R) skarpt afstand fra.

"Det lyder meget hyggeligt ikke at ville placere et ansvar og se fremad. Men alle alarmklokker burde have kimet i denne sag. Mig bekendt er der altid problemer med offentlige it-systemer, og det er helt uacceptabelt, at man ender med at sige, at intet kunne være blevet gjort bedre," sagde hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere