Test: Ingen over, ingen ved siden af iPad 2

Den bedste tablet-computer, der kan købes for penge lige nu. Sådan lyder vores endelige dom over iPad 2.

Apple har begået en lille genistreg med iPad 2, der både er tyndere, lettere og hurtigere end etteren, som blev lanceret for omtrent et års tid siden. Der er dog blevet lyttet mere til Darwin end til Marx og Lenin i Apples udviklingsafdeling, for når vi kigger på nyhederne, så virker det, som om Apple har arbejdet efter devisen ”if it ain’t broke, don’t fix it”. Vi taler evolution snarere end revolution.

 

De mest iøjenfaldende forskelle på de to produkter er således fysiske. Den nye iPad er med sine 8,8 millimeter tyndere end sågar iPhone 4, og så vejer den kun godt 600 gram, hvilket betyder, at der er blevet barberet ca. 100 gram af vægten i forhold til etteren. Desuden er iPad 2 forsynet med en bagside stanset ud af ét stykke aluminium, hvilket er en produktionsmetode, som Apple allerede bruger i fremstillingen af firmaets Macbook-computere.

Alt i alt er iPad 2 en del mere petit end sin forgænger, og har man først vænnet sig til toeren, må det være som at tage på i vægt at komme tilbage til etteren.

 

Vi skriver ikke om kameraet

Men ud over størrelsen er det så som så med tydelige forskelle på iPad 1 og iPad 2. Skærmen er helt den samme i de to produkter, og de få knapper og udgange sidder mere eller mindre samme sted. Den eneste reelle nyskabelse i iPad 2 er, at tablet-computeren nu er blevet udstyret med to kameraer – på henholdsvis for- og bagside – som dels kan bruges til optage billeder og video på normal vis og dels til videochat via Apples egen FaceTime-tjeneste.

Men helt ærligt, så er de nye kameraer ikke noget at skrive hjem om, så det vil vi lade være med! Vi nøjes blot med at undre os over, hvorfor Apple har valgt at springe over, hvor gærdet er lavest, i stedet for at sætte et par ordentlige kameraer i den nye iPad, når det nu skulle være ...

 

Side2

Hurtighed lader vente på sig

Hvorom alting er, så er iPad 2 blevet forsynet med en A5 dual-core processor i stedet for etterens A4-chip, og den har også fået 512 megabyte ram, hvilket er 256 megabyte mere, end forgængeren kunne prale af.

Grafikprocessoren er også blevet opgraderet, og alt i alt betyder forbedringerne, at iPad 2 kører en del hurtigere end den første iPad, selv om vi stadig savner at prøve apps, der for alvor gør brug af den nye tablet-computers mange nye muller.

 

Bevares, når man browser via Safari, kan man godt mærke, at tingene går lidt hurtigere, og meget tunge spil a la action-orgiet Infinity Blade kører også en smule mere glidende på iPad 2, men umiddelbart er vores vurdering, at der kommer til at gå lidt tid, før der for alvor kommer rendyrkede iPad 2 apps i App Store. Og det af den simple grund, at udviklerne gerne vil sælge så mange apps som muligt, og de fleste brugere har trods alt stadig den første iPad liggende i tasken og har endnu ikke fået investeret i toeren.

 

Apples univers

Djævlen ligger altså i detaljen, for naturligvis skal du købe en iPad 2, hvis du endnu ikke har investeret i en tablet-computer. Den nye iPad er med ret stor sikkerhed den bedste af slagsen på markedet og vil nok også være det en rum tid endnu.

Flere af de kommende Android 3.0 tablets, som rammer butikkerne i nær fremtid, ser umiddelbart ud til at kunne give iPad 2 baghjul med den ene eller den anden tekniske specifikation, men kendsgerningen er, at der til iPad 2 i skrivende stund findes mere end 60.000 særlige iPad apps, og med iOS 4.3, som iPad 2 er født med, bliver Apples tablet-computer om muligt endnu mere integreret i Apples øvrige univers, end det allerede var tilfældet med den første iPad.

 

Med iPad 2 og iOS 4.3 får du f.eks. adgang til Home Sharing, hvilket betyder, at du kan streame film og musik fra en hvilken som helst computer med iTunes til din iPad, og så er en række populære Mac OS-programmer som GarageBand og iMovie nu kommet i særlige iPad 2-versioner.

Vi tror ikke på tilfældigheder fra Apples side, og det er en kendsgerning, at da Steve Jobs i egen høje person præsenterede den nye iPad 2 i begyndelsen af marts måned, så blev der brugt mere tid på nye apps og tilbehør end på toerens tekniske specifikationer.

Det er først og fremmest, fordi Apple fokuserer på anvendelsesmuligheder. Og det fokus fik ikke alene lov til at gennemsyre lanceringen af iPad 2, det står også klart som en solrig dag i Sahara, når man selv har fat i den nye iPad.

Side 3

Konklusion

Apple har begrænset sig til at optimere og forbedre, så iPad 2 kunne blive lidt bedre til alt det, som iPad 1 kunne i forvejen, og hvis man har prøvet og er tilfreds med en iPad 1, så vil man med det samme føle sig hjemme og i øvrigt blive svært fornøjet i selskab med en iPad 2.

Aprospos detaljer, så kan man heller ikke være andet end begejstret for Apples nye smartcover, som er designet specielt til iPad 2 og fås i ti forskellige farver. Coveret sidder fast med magneter og dækker kun skærmen. På indersiden sidder et særligt materiale, som hjælper til at holde skærmen ren og fri fra fedtfingre, og når man åbner coveret, vågner iPad’en automatisk fra sleep-mode.

 

Men hvis iPad 2 blot er en pimpet iPad 1, er der så virkelig nogen grund til at købe en ny, hvis man allerede har etteren, spørger du måske? Vores svar er, at det er der egentlig ikke. Holdbarhedsdatoen på iPad 1 er nemlig langtfra overskredet.

Omvendt bør du ikke tøve med at købe en iPad 2, hvis du ikke allerede har investeret i en tablet-computer. For tiden kan du få etteren en smule billigere, men iPad 2 er alligevel så meget bedre, at en besparelse på under 1.000 simpelthen ikke kan svare sig.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere