Artikel top billede

Her er fremtidens kodeord

Nu kan du blive genkendt på den måde, du skriver ? ikke det, du skriver.

It-kriminelle har fået fat i brugernavne og kodeord for 77 millioner PlayStation-brugere – og kan dermed få adgang ikke kun til den enkelte persons konto på PlayStation Network, men sikkert også til mail og andre tjenester. For de fleste af os har den uheldige vane, at vi bruger det samme kodeord igen og igen. Det er trods alt lettere at huske end at finde et nyt kodeord hver gang.

Det store dataindbrud hos Sony viser dermed et grundlæggende problem med password-systemet. Bankerne har løst problemet med engangskoder. Sony har forsøgt at løse sit problem ved at tvinge brugerne til at skifte kodeord og samtidig binde den enkelte konto til én bestemt PS3-konsol.

I Tyskland har forskere hos T-Labs på det tekniske universitet i Berlin måske fundet en løsning, som kan gøre sikkerheden bedre. Sammen med forskere fra Ben Gurion universitetet i Israel har de udviklet en metode til at genkende den måde, brugeren indtaster sit kodeord. Det er altså ikke længere bare det, du skriver, der er afgørende for at få adgang – det er også vigtigt, hvordan du skriver det.

For vi har hver vores helt eget skrivemønster, der er lige så unikt som et fingeraftryk eller en DNA-prøve.

”Hvert menneske har sin helt egen tasteadfærd. Det kan bruges til at idenficere den enkelte person, ligesom et fingeraftryk,” siger forskeren Niklas Kirschnik til futurezone.

Hvis en fremmed person får fat i dit kodeord og forsøger at logge sig på, så kan softwaren altså genkende, at der er tale om en anden person.

”De små forskelle kan måles i millisekunder. De kan næsten ikke ses med det blotte øje, men de findes,” siger forskeren.

De tyske forskere forestiller sig at deres software kan markedsføres som plug-in til browsere, men der kommer måske også en stand-alone-løsning til virksomhed.

Programmet skal først ”lære” den enkelte bruger at kende. Men det kræver blot at man indtaster et dusin ord. Herefter har programmet registreret, hvordan denne person skriver. Og kan altså til enhver tid genkende denne person.

Det skulle også fungere selvom man sidder ved en anden computer end normalt og altså også bruger et andet tastatur – når bare tastaturet er nogenlunde samme type. Hvis man f.eks. bruger et touchscreen-tastatur, så fungerer det ikke længere. Det virker heller ikke hvis man har brækket hånden eller har taget narkotika. Det fører til for store afvigelser i tasteadfærden.

Det næste skridt kunne så være helt at afskaffe kodeordet og blot bede brugeren om at indtaste nogle tilfældige ord. Det er jo ikke længere det indtastede, men den måde der tastes på, som er vigtig.

Forskerne arbejder allerede på denne løsning, ligesom de vil udvikle et system, der kan genkende brugeren baseret på musebevægelser. Det fungerer indtil videre ikke helt så præcist som tastatur-genkendelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere