Orange i alvorlig pengenød

Teleselskabet Orange er i akut pengenød. Både selskabets revisorer og halvdelen af bestyrelsen tager forbehold for det netop offentliggjorte årsregnskab. Ingen fare for konkurs, siger direktør Monique Moullé-Zetterström.

Teleselskabet Orange kan ikke i sit netop offentliggjorte årsregnskab for 2001 dokumentere, at det danske datterselskab vil få tilført livsnødvendig kapital fra selskabets franske ejere.

På grund af de senere års underskud i milliardklassen er selskabets overlevelse helt og holdent afhængig af, at der tilføres en livgivende kapitalindsprøjtning fra det franske moderselskab. Hvis ikke det sker er Orange Danmark i fare for at måtte lukke.

Af årsregnskabet fremgår det imidlertid, at ledelsen i Danmark med Monique Moullé Zetterström i spidsen ikke har fået et skriftligt tilsagn fra de franske ejere om de fornødne midler.

Derfor er selskabets revisorer og halvdelen af bestyrelsen forbeholdne over for at godkende årsregnskabet.

Ulovligt regnskab

Revisorerne tager i regnskabet forbehold for, at regnskabet efter deres opfattelse ikke er aflagt i overensstemmelse med lovgivningen. Det skyldes, at selskabet har aflagt regnskabet ud fra forventning om at fortsætte forretningen som normalt, men kan i regnskabet ikke dokumentere, at der er penge til driften efter august 2002.

Ligeledes tager halvdelen af bestyrelsen, deriblandt næstformanden forbehold over for regnskabet. Forbeholdet begrundes med, at bestyrelsesmedlemmerne endnu ikke på generalforsamlingen den 12. juli havde modtaget overbevisende dokumentation for, at selskabet er garanteret tilstrækkelig likviditet til at fortsætte driften indtil juni 2003.

Orange A/S har ifølge årsregnskabet 2001 en negativ egenkapital på knap 2 milliarder kroner og en gæld på 6 milliarder kroner. Sidste år fik selskabet et underskud på 1 milliard kroner ud af en nettoomsætning på 1,4 milliarder kroner.

Orange Danmark A/S Årsregnskab
Millioner kroner20012000
Omsætning1.4361.183
Resultat af primær drift (EBIT)-803-772
Resultat før skat -1.035-920
Resultat-1.035-920
Egenkapital-1.983-947
Antal ansatte1.2511.014

For at finansiere selskabets fortsatte drift har hovedaktionæren Orange Holding A/S lovet selskabet et lån på 4,5 milliarder kroner og en kredit på 746 millioner kroner. Det er dette lån, som revisorerne og halvdelen af bestyrelsen ikke har set dokumentation for, inden regnskabet blev afleveret.

Regnskabet er aflagt med henblik på, at selskabet fortsætter som normalt indtil juni 2003. Revisorernes påtegning betyder, at de ikke har set dokumentation for, at det kan ske.

? Det betyder, at hvis selskabet ikke får tilført kapital, så har det ikke penge til at fortsætte sin normale drift, vurderer professor Tage Rasmussen fra Handelshøjskolen i Århus.

? Det er en alvorlig revisionspåtegning, men formuleringen er ikke unormal for selskaber, der ikke går ret godt, siger han.

Direktionen: Ingen fare for konkurs
Oranges administrerende direktør i Danmark, Monique Moullé Zetterström afviser på det bestemteste, at Orange er i så store økonomiske vanskeligheder, at der er risiko for en konkurs.

? Der er absolut ingen fare for en konkurs. Vi har penge nok til at fortsætte vores aktiviteter, siger Monique Moullé Zetterström.

Ifølge hende har telekoncernens danske datterselskab fået bevilliget et større lån af Orange indtil forhandlingerne om den fremtidige finansiering af Orange Danmark er faldet på plads.

Hvorfor har I ikke dokumenteret overfor bestyrelse og revision, at selskabet har tilstrækkeligt med penge til at fortsætte driften?

? Fordi vi var lidt forsinkede med regnskabsforhandlingerne, og vi var ikke klar på det tidspunkt, siger Oranges administrerende direktør i Danmark.

Computerworld Online har uden held i løbet af fredag formiddag forsøgt at få kontakt til Orange Danmarks næstformand Erik Gjesing Elsborg, som er et af de bestyrelsesmedlemmer, der har underskrevet årsregnskabet med forbehold.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere