Udvisning forpurrer Danwares erobring af Kina

Dansk udlændingepolitik sætter en kæp i hjulet for Danwares erobring af det kinesiske marked. Myndighederne udviser nemlig Danwares specialist, kineseren Guoli Dai. Dermed går ni måneders forberedelser og forhandlinger med kinesiske IT-giganter måske til spilde.

Ni måneders intenst arbejde på at bane vej for millionordrer og partnerskaber i Kina er ved at falde på gulvet med et brag for Danware.

Selskabets kinesiske landechef, Guoli Dai, står nu til at miste sin midlertidige arbejdstilladelse i Danmark, inden forhandlinger med to af Kinas største IT-firmaer er faldet på plads.

Både Guoli Dai og Danwares ledelse er meget skuffede og frustrerede over situationen. Ikke mindst, fordi de har meget svært ved at se nogen fornuft eller logik i udvisningen.

Danwares administrerende direktør, Peter Grøndahl, ærgrer sig højlydt ved tanken om, at selskabets planlagte indtog på det kinesiske marked risikerer at blive både forsinket og forpurret.

Ikke en byrde, en gevinst

Samtidig vil investeringen i rekruttering og oplæring af Kina-specialisten være nærmest forgæves.

- Det skader vores forretning, hvis Guoli Dai skal forlade Danmark nu. Det vil sætte ordrer til Kina i farezonen, fordi vi ikke er færdig med forberedelserne. Vi ved jo, hvad personlige kontakter betyder i den sammenhæng, siger han i et tonefald, der emmer af irritation og afmagt.

Peter Grøndahl betegner udvisningen af Guoli Dau som "en tåbelig beslutning".

- Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor man vil smide et menneske ud, som ikke ligger landet til last, men tværtimod hjælper med at skrabe penge ind til landet, siger han.

Han påpeger, at Danwares eksport udgør 90 procent af selskabets omsætning.

Skrappe kvalifikationskrav

Peter Grøndahl, var ellers så glad, da det lykkedes ham at finde sin ny landechef til Guoli Dai. Stillingskriterierne var nemlig meget usædvanlige:

Det skulle være en person, som talte flydende kinesisk og havde stor forståelse for den asiatiske kultur, og som havde et indgående IT-kendskab.

Desuden skulle vedkommende være særdeles mobil:
Den første del af ansættelsen skulle nemlig finde sted i Danmark, men dernæst skulle personen være villig til at bosætte sig i Kina for at drive Danwares fremtidige kontor og afsætte selskabets fjernstyringssoftware derovre.

Ved et tilfælde fandt Danware og Guoli Dai hinanden. Hun har en baggrund og en fleksibilitet, der matcher Danwares behov. Guoli Dau er født og opvokset i Kina, 29 år gammel, uddannet i international forretning på universitetet i Beijing og har arbejdet i samme bys erhvervslivet, både i IT-branchen og øvrige erhverv.

Ansæt en herboende i stedet

Ansættelsen faldt på plads i august 2001, men siden da Guoli Dai måttet kæmpe en sej kamp med de danske myndigheder. Først fik hun afslag på arbejdstilladelse i Danmark, men en række klagebreve omgjorde beslutningen, så hun kunne starte hos Danware januar 2002.

Men tilladelsen gjaldt kun seks måneder, og nu har myndigheder afvist en forlængelse.

Begrundelsen bygger på, at myndighederne mener, at forlængelsen lugter af en fastansættelse i Danmark. Og så bør jobbet bestrides af herboende arbejdskraft, mener myndighederne. De vurderer såkedes også, at Guoli Dais job snildt kan klares af en dansker.

- I Kina har vi ikke stor frihed, men jeg havde forventet retfærdighed i Danmark, siger Guoli Dai, der tvivler på, at der findes nogen i Danmark, der har hendes kvalifikationer og samtidig er villig til at flytte permanent til Kina.

Ikke parat til etablering i Kina

Guoli Dau afviser blot at kunne fortsætte sit arbejde for Danware, hvis hun vendte hjem til Kina allerede nu.

- Vi er ikke klar endnu. På et så stort marked som Kina er man nødt til at have partnere på på plads herhjemme fra hovedkvarteret, inden man etablerer et kontor derovre. Ellers ville det være en særdeles risikabel investering, forklarer kineseren.

Det piner hende, at hun formentlig må aflyse en afgørende forretningsrejse til Kina om godt ti dage. Her var det planen at forhandle med nogle af Kinas IT-giganter. Men hvis Guoli Dai tager af sted i den nuværende situation, kan hun ikke rejse ind i Danmark efterfølgende.

Måske lokale ansættelser fremover

Danware er som eksporterende virksomhed ikke uvant med at beskæftige andre nationaliteter. Selskabets 45 medarbejdere består af ti forskellige nationaliteter. Men hidtil har Danware ikke oplevet forhindringer af den art, de oplever nu i forhold til Guoli Dais arbejdstilladelse.

- Jeg krydser fingre og håber inderligt, at der kommer en - set med vores øjne - fornuftig beslutning i den her sag. Ellers må vi fremover overveje at ansætte folk lokalt i de enkelte lande, vi eksporterer til. Det betyder jo mistede skattekroner for Danmark, siger Peter Grøndahl, Danware.

Brancheforeningen: Helt gak gak
I IT-Brancheforeningen er man forbløffet over, at sådan en situation som Danware befinder sig i nu, kan opstå.

- Det lyder helt gak-gak. Danmark har brug for IT-eksport og højt kvalificeret arbejdskraft. Vi må ikke blive et land, der bygger Berlinmur for at holde de kvalificerede ude. Eksport af software til Asien er jo ikke landsskadelig virksomhed - tværtimod, siger Henrik Egede, kommunikationschef i IT-Brancheforeningen.

Han sætter sin lid til, at de danske myndigheder vil tænke sig om en ekstra gang i denne sag.

- Integrationsminister Bertel Haarder er en fremsynet og retsindig mand. Hvis sagen er korrekt fremstillet, er jeg overbevist om, at han kan se det åbenlyst urimelige i det afslag, der er givet, siger Henrik Egede.

Under sit ophold i Danmark siden januar i år, har Gouli Dai truffet en dansk kæreste. Men han spiller ingen rolle i spørgsmålet om ønsket om forlængelse af arbejdstilladelsen.

- Jeg vil ikke snyde. Jeg foretrækker den ærlige måde. Ellers kunne jeg jo have giftet mig for at få opholdstilladelse. Men hvis min sag ikke bliver genoptaget, tager min kæreste med mig til Kina. Så må vi begge to starte helt fra bunden en gang til og finde bolig og job og skabe os en ny karriere derovre, siger kineseren med både bekymring og håb i stemmen.

Hvis situationen ikke ændrer sig, skal Guoli Dai forlade sit job og Danmark den 8. november i år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere