Artikel top billede

It-systemer bag el, varme og vand er fyldt med huller

Sikkerhedsforsker offentliggør en række sikkerhedshuller i it-systemer, der kontrollerer produktions-, vand-, varme- og el-systemer.

Da Stuxnet-ormen forrige sommer slap løs, var det en af de første gange, at offentligheden fik kendskab til et målrettet cyberangreb på et lands infrastruktur.

Stuxnet-ormen gik specifikt efter Siemens SCADA-system Simatic.

Efterhånden som sikkerhedsforskere fik et bedre overblik, viste det sig, at Stuxnet-ormen havde slået hårdest til i Iran.

Det var det iranske atomkraft-program, som var målet for ormen. Meget pegede på, at Israel og USA samarbejdede om angrebet, som det nævnes i denne New York Times-artikel, men det er aldrig blevet officielt bekræftet. 
 
Men Stuxnet-ormen bliver formentlig ikke sidste gang, at it-systemer, der kontrollerer vigtige funktioner, vil blive udsat for et cyberangreb.

Der er tilsyneladende masser af muligheder for tech-kyndige regeringer, kriminelle og terrorister for at ramme kritisk it-infrastruktur.

Nye nul-dagssårbarheder 

For nylig har den italienske sikkerhedsforsker Luigi Auriemma offentliggjort 0-dagssårbarheder i en række leverandørers SCADA-systemer.

De nyeste sårbarheder dækker over udstyr fra Rockwell Automation, Cogent Datahub, Measuresoft og Progea. De fleste af sårbarhederne giver mulighed for, at udefrakommende kan eksekvere en hvilken som helst kode på de kompromitterede udstyr.

Stuxnet-ormen blev brugt til at accellerere centrifuger beregnet til at berige uran i Irans atomanlæg. Samtidigt sørgede Stuxnet for, at operatørernes konsoller blev fodret med oplysninger om, at alt var i den skønneste orden.

Tog et par minutter at finde sårbarheder 

Luigi Auriemma oplyser til amerikanske Computerworld, at nogle af sårbarhederne er nemme at udnytte.

"Ved en af dem skal man blot indtaste kommandoen, der skal udføres, mens det for andre er klassiske enkle-at-udnyttte sårbarheder. I nogle tilfælde er udnyttelsen mere besværlig," oplyser Luigi Auriemma.

Det var tilsyneladende nemt for Luigi Auriemma at finde sårbarhederne.

"Det var kun et hurtigt eksperiment, hvor jeg brugte nogle minutter per produkt," siger Luigi Auriemma til amerikanske Computerworld.

Oldgamle Windows-systemer uden patches

Computerworld har tidligere bragt advarsler fra sikkerhedseksperter om det ofte forældede og upatchede udstyr, som anvendes i kritisk infrastruktur.

De ansvarlige danske myndigheder følger nøje med i udviklingen, men mener ikke, at der er grund til bekymring for den danske infrastruktur.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Kollega med skarpe analytiske evner søges

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

IT-projektleder

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere