Artikel top billede

Den danske musiker Soffie Viemose hentede hjælp på Kickstarter.com, da hun skulle have finansieret en udgivelse på vinylplade.

Sådan får du penge til dine skøre og fantastiske ideer

En ung dansk musiker fik internetbrugere fra hele verden til at betale for sit drømmeprojekt. Kan du mon gøre det samme?

Sådan får du penge til dine skøre og fantastiske ideer

Har du fået en genial idé, men kniber det med pengene?

Så kan du bruge den amerikanske side Kickstarter.com til at skrabe pengene sammen uden skulle give en grådig investor del i en fremtidig fortjeneste.

Kickstarter er en såkaldt crowdfunding-side, hvor folk fra hele verden kan give små og store økonomiske bidrag til projekter, som de godt kan lide.

En af dem, der har hentet finansiering her, er den danske musiker Soffie Viemose.

Hun laver elektronisk musik og har en drøm om at få sin musik udgivet på vinylplader. Derfor oprettede hun i sommer et projekt på Kickstarter, hvor hun bad om at få indsamlet de 3.000 dollar eller lige knap 16.000 kroner, som en vinyludgivelse ville koste.

På mindre end 40 dage fik hun blev beløbet hjem.

Soffie Viemose fik støtte fra folk, som hun aldrig før havde mødt. Men mange af de folk, der støttede hende, var fans, venner og venners venner.

Ikke tiggeri

Men selv om folk på Kickstarter støtter projekter uden at få del i en eventuel økonomisk gevinst, er der ikke tale om tiggeri, mener hun.

"En af de ting, der er fedt ved Kickstarter, er netop, at det ikke er sådan, at du må ned på knæ. Det er ikke en indsamling, men mere sådan en "tovejs-ting". Du skal inkludere folk i dit projekt og give noget igen til dem, der støtter dig," siger Soffie Viemose.

De folk, der støtter Kickstarter-projektet, får først og fremmest glæde ved at se de skæve projekter bliver til virkelighed. Derfor bliver støttekronerne også først udbetalt, når det økonomiske mål er opnået. Dermed er der en vis sikkerhed for, at projektet kan blive realiseret.

Men samtidig modtager bidragsyderne ofte også en belønning, som initiativtagerne selv bestemmer.

Eksempelvis belønnede Soffie Viemose alle bidrag på over 75 dollar med en vinylplade, mens bidrag på over 200 dollar blev lovet en pakke med adgang til en intimkoncert, et håndskrevet takkebrev og pladen i en udgave med et specialdesignet omslag.

Vrimler med skøre ideer

Og Soffie Viemose er langt fra den eneste, der har hentet finansiering på Kickstarter. Siden vrimler med geniale, skøre og skæve ideer.

Her er Soffies gode råd til Kickstarter

Lige siden 2009 er der på Kickstarter blevet indsamlet kapital for mere end 400 millioner kroner, der er gået til at finansiere mere end 10.000 forskellige projekter.

Heriblandt populære dokumentarfilm, opførelsen af en statue af 80'er-robot-helten Robocop i Detroit og finansiering af pudsige produkt-ideer, som eksempelvis et rulleskøjtestativ til et kamera og et grafisk cykellys, der kan monteres på din cykels eger.

Dit projekt skal være originalt 

For at et projekt skal slå igennem på Kickstarter, skal det derfor være originalt. Og du skal ikke gøre dig håb om at få Kickstarter-brugerne til at betale for nye dæk til firmabilen eller en ny kopimaskine. 

Soffie Viemose erkender da også, at hendes vinyl-projekt er på grænsen til ikke at være originalt nok til at kunne begå sig på Kickstarter, hvor der i forvejen er mange musikprojekter. 

"Det skal være interessant, hvis du skal få opmærksomhed på Kickstarter, og at få lavet en vinylplade er jo ikke noget vildt nyt. Men det skiller sig lidt ud og har jo alligevel været tilpas utraditionelt," siger hun. 

En stor del af støtten til Soffie Viemoses projekt kom dog også fra folk, der kendte hende i forvejen. Og hun gjorde en stor indsats for at få opmærksomhed om sit projekt. 

Hun lagde mange kræfter i at lave en video til Kickstarter, hvor hun forklarede, hvorfor hun gerne vil lave en vinylplade. Desuden afholdt hun på dagen, da Kickstarter-indsamlingen startede, en intimkoncert på den københavnske plade- og kaffebar Sort Kaffe og Vinyl. Under koncerten gik der en iPad rundt, som folk kunne bruge til at logge på Kickstarter. 

Beløn de små bidrag

I løbet af de 40 dage, hendes Kickstarter-projekt løb, valgte 38 personer at støtte hende. Ikke et overvældende stort antal, men til gengæld valgte de at støtte med relativt høje bidrag. 

"Men set i bagspejlet skulle jeg nok have sat grænsen for, hvornår folk fik en belønning, noget lavere, hvis jeg skulle have flere af de små bidrag. Mit råd til andre er, at de finder en lille sjov belønning, som de kan give, når folk giver en lille donation på nogle få dollar," siger Soffie Viemose. 

Hun gør desuden opmærksom på, at du indtil videre kun kan starte Kickstart-projekter, hvis du er bosiddende i USA. Men det problemet kan let løses, hvis du kender en person i USA, som vil være med til at oprette dit projekt.

Hvis alt går efter planen, bliver Soffie Viemoses vinylplade udgivet til december. 

Du kan se hendes Kickstarter-video her:
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere