Artikel top billede

Her er it-ikonerne der forlod os i 2011

Manden bag Apple, skaberen af Unix og stifteren af Xerox Parc er nogle af dem, der døde i året der gik.

Et enkelt dødsfald har brændt sig ind i bevidstheden hos de fleste it-brugere i 2011. Det var Steve Jobs, som tabte sin kamp mod kræften i oktober. Han blev 56 år gammel. Manden der stiftede Apple i 1976 og senere forlod selskabet for at vende tilbage i den mørkeste time - og føre Apple frem til en position som en af verdens mest værdifulde virksomheder - blev mindet over hele verden.

Han havde revolutioneret både musik- og filmbranchen og skabt lækre produkter, som sikkert også igen er i år har stået højt på manges ønskesedler til jul. Hvis vi skulle have glemt nogle af hans bedrifter, kan de nærlæses i den officielle biografi, der udkom kort tid efter hans død.

Men Jobs er ikke det eneste it-ikon, der forlod os i 2011. Få dage senere døde skaberen af programmeringssproget C og Unix, Dennis Ritchie. Han blev 70 år. Ritchie var ikke så kendt som Jobs og han var bestemt ikke en person, der stod i rampelyset. Men han skabte grundlaget for meget af den software, som findes på de moderne computere.   

En anden af de store computerpionerer, Ken Olsen, døde i februar. Han var medstifter af Digital Equipment Corporation, der fik en dominerende rolle i minicomputerens storhedstid fra tredserne og frem til firserne, hvor den personlige computer tog over.

DEC stod i spidsen for en æra, hvor computeren blev forvandlet fra gigantiske mainframes til det, som blev kaldt for en minicomputer. Det var dog stadig en stor maskine på størrelse med et køleskab.
 
Ken Olsen er citeret for at have sagt, at der ikke er brug for en computer i hvert hjem. Men han er muligvis fejlciteret. Olsen mente tilsyneladende, at man ikke har brug for en computer til at styre sit hus - en af de populære science fiction-visioner i 1970'erne. Olsen havde da også selv en computer i hjemmet.

Ken Olsens DEC havde sit hovedsæde i Boston på den amerikanske østkyst - hvor det berømte Massachusetts Institute of Technology har produceret nogle af de bedste teknologihjerner gennem årtierne - og firmaets fald markerede også, at tyngden i it-branchen flyttede vestpå til Silicon Valley i Californien.

Her ligger et af de mest indflydelsesrige forskningscentre, Xerox's Palo Alto Research Center (PARC), der blev stiftet af Jacob Goldman. Han døde tirsdag i en alder af 90 år.  PARC står bag mange af de opfindelser der har ændret vores liv; den første personlige computer, den første laserprinter, den grafiske brugerflade og Ethernet er bare nogle få eksempler.

Men Xerox formåede aldrig selv at kommercialisere ideerne. Det blev overladt til andre, som Steve Jobs, der kom på besøg i 1979. Goldman advarede selv ledelsen i Xerox om, at der ville gå mange år inden forskningen ville bære frugt - og det blev altså slet ikke Xerox, som fik glæde af den.

En af vores danske computerpionerer døde også i år. Peter Ole Frederiksen, der lavede sørøverspillet Kaptajn Kaper i Kattegat, døde 71 år gammel. Kaptajn Kaper bliver af flere betegnet som det første danske computerspil. Det kom i begyndelsen af 1980'erne og blev udsendt på disketter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere