DSB: Ingen internetadgang fra danske tog

Mens andre lande allerede tilbyder internet-forbindelser i togene, halter Danmark bagefter. DSB mener ikke, at kvalitet og pris hænger sammen på de dyre satellitforbindelser, der skal bringe data ind i togene.

Danske togrejsende får ikke lov at surfe på nettet eller læse e-mails undervejs, hvis det står til DSB.

Prisen er for høj og kvaliteten for lav, lyder meldingen til Folketingets trafikudvalg, der har spurgt om muligheden for internetadgang på de danske togstrækninger.

Anderledes ser det ud på den anden side af Øresund.

Det svensk-norske togselskab Linx tilbyder allerede i dag internetadgang på strækningen mellem Oslo og København - dog ikke på de sidste 20 kilometer før den danske hovedstad.

Prisen er blot 65 kroner for adgang på hele turen, og for de penge får togpassagererne en internethastighed svarende til en ADSL-forbindelse, der sikres via en satellitantenne og almindelige GSM-forbindelser fra togene.

Flere europæiske togselskaber har kørt en tur med Lynx-togene for at se teknikken i praksis, men DSB er ikke et af dem.

DSB's første nye IC4-tog, der her er pakket ud efter transport fra fabrikken i Italien, er ikke forberedt til at give passagererne internetadgang.
Foto: Jens Hasse, Chili.
- Vi har fået en invitation fra Linx, men vi kunne jo sådan set bare gå ned på Hovedbanegården (i København, red.), hvis vi ville se et af Linx' tog, siger Bjarne Lindberg Bak, chefkonsulent i DSB Salg.

Forbindelsen bliver afbrudt

Han understreger, at DSB har sat sig ind i de teknologiske muligheder, men at man endnu ikke er stødt på en kommercielt brugbar løsning.

- Problemet er, at der ikke skal ret meget til, før forbindelsen til toget bliver afbrudt. Under Storebælt kan vi slet ikke få forbindelse til satellitten, og ude i landskabet kan det være broer eller dårlig mobildækning, der ødelægger forbindelsen, siger Bjarne Lindberg Bak.

Han finder desuden prisen på 65 kroner alt for lav, hvis det skal dække omkostningerne ved at hente data via satellit og supplere med en række GSM-forbindelser.

Den slags hænger bedre sammen i flytrafikken, der også eksperimenterer med at udbyde internetadgang til kunderne, mener Bjarne Lindberg Bak.

Nye tog uden internet

- Hvis du har betalt 10.000 kroner for en flybillet, vil du sikkert gerne betale 250 kroner oveni for at kunne arbejde på nettet undervejs. Men har du betalt 125 kroner for en togbillet, bliver det sværere at sælge dig en internetforbindelse, siger han.

Derfor har DSB heller ikke forberedt de nye IC4-tog, der skal køre på de danske skinner fra udgangen af næste år, til internetadgang.

- Man skal også huske på, at mange af dem, der efterspørger at kunne bruge nettet i toget, i forvejen har en mobilløsning, de bruger til at komme i kontakt med eksempelvis firmaets netværk. For dem vil det ofte være billigere og nemmere at bruge den forbindelse frem for at købe sig til internetadgang i toget, siger Bjarne Lindberg Bak.

Han mener derfor, at DSB's primære opgave bliver at sørge for, at der er adgang til stikkontakter ved alle pladser, så passagererne kan få strøm til deres computere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere