Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Kommuner dropper forhandling om KMD-systemer

Landets kommuner dropper ellers planlagte forhandlinger om 80 procent af KMD's monopol-systemer, der samlet vurderes at have en værdi på 1,3 milliarder kroner.

Læs også: Brevet: KL-boss om 14 monopol-systemer fra KMD

Her er brevet: Fortrolig udveksling af KMD-priser

Der var lagt op til større forhandlinger med KMD i forbindelse med, at 80 procent af it-virksomhedendens monopol-systemer skal overgå til Udbetaling Danmark, der fra senere i år skal stå for udbetaling af 180 milliarder kroner.

Faktisk nåede KL's formand, Jan Trøjborg, og Kombits direktør, Hans Berthelsen, at sende brev ud til landets kommuner i april 2011, hvor dagsordenen direkte var mandat til at forhandle på vegne af kommunerne med KMD.

Af KL-formandens brev fremgår det, at hele 80 procent af KMD's monopol-systemer skal flyttes over i regi af de nye supercentre hos Udbetaling Danmark.

Desuden skriver han at KL vil "...anbefale alle kommuner at lade KOMBIT forestå den samlede forhandling med KMD på de berørte områder".
 
Kombit: Forhandlinger droppet
Tidligere har Kombit vurderet, at når KMD's monopol-systemer engang kommer i udbud, så vil værdien være 1,3 milliarder kroner.

Men på trods af også brevet fra Kombits direktør i april 2011, hvori han beder kommunerne underskrive en fortrolighedserklæring, så de kan udveksle KMD-data, kontrakter, med videre, med henblik på "kommunen overlader forhandlinger med KMD vedrørende håndtering af de kritiske løsninger i tilknytning til Udbetaling Danmark til Kombit", så endte det aldrig med reelle forhandlinger.

For ifølge Kombit droppede man forhandlingerne.

"Man fandt ud af, at det ville blive alt for kompliceret, da hver enkelt kommune juridisk set har en kontrakt med KMD," forklarer Kombits talsmand, Mikkel Tang Hedegaard, til Computerworld.

Læs også:

Brev fra KL: Derfor vil vi forhandle om KMD-systemer.

Kombit-plan: Disse KMD-priser skulle sammenlignes.

Sådan kunne man slippe uden om forhandlinger

I stedet for egentlige forhandlinger blev det ifølge Kombit "besluttet" at udarbejde et tillæg 1 til transitionsaftalen, der skulle tage hånd om den juridiske side af den nye brug af monopol-systemerne.

Tillægget betyder, at ATP lidt firkantet sagt bliver indlemmet som 99. kommune og dermed blandt andet er beskyttet på samme måde som de øvrige kommuner imod ublu prisstigninger fra KMD.

Ifølge Kombit er der ikke pillet ved hverken priser eller tidsperiode for transitionsaftalen.

De udsendte breve fra KL og Kombit har, ifølge Mikkel Tang Hedegaard, i øvrigt intet at gøre med den kulegravning af KMD's priser i perioden fra 2008 til 2012, som beskrives her.

Hos KL, hvis formand altså også i første omgang lagde op til større forhandlinger, er talelysten tilsyneladende ikke al for stor.

"Jeg vil blot tilføje at jeg synes vi har haft et godt samarbejde mellem KOMBIT, KL og ATP, hvilket har givet gode resultater indtil videre," lyder det fra Rasmus Edelberg fra KL i en mail til Computerworld. 

Endelig lader det til, at der også er tilfredshed hos KMD med, at transitionsaftalen kører videre.

KMD er tilfredse

Hos KMD forklarer underdirektør Anders Henneberg, der står i spidsen for projektet i KMD, at en række af de it-løsninger, som Udbetaling Danmark skal bruge, allerede var omfattet af Transitionsaftalen inden Udbetaling Danmark blev etableret.

"Kombit og KL har ønsket at denne ordning skulle fortsætte, hvilket vi også anser for naturligt," udtaler han.

"I KMD er vi tilfredse med aftalen, som regulerer og skaber klarhed over en række vilkår som priser, produktkvalitet, med videre," forklarer underdirektøren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere