Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

It-iværksætter får nej i banken - mangler fysiske produkter

På trods af masser af støttekroner fra EU kan en dansk iværksætter ikke låne én eneste krone i bankerne.

Læs også:
Derfor har it-iværksættere svært ved at komme i gang

It-iværksættere smutter fra Danmark i frustration

Sådan ser en typisk dansk it-iværksætter ud

"Finansiering til software-udvikling er nærmest umulig i Danmark."

Sådan lyder den konkrete erfaring fra opstartsvirksomheden, RFID-specialisten.

Det hele begyndte ellers lige efter bogen.

Allerede efter et par måneder blev Rita Westergaards opstartsvirksomhed nemlig tilbudt at deltage i et EU RFID-udviklingsprojekt, hvilket betød, at 50 procent af finansieringen til to medarbejdere blev dækket.

EU's andel var på 750.000 kroner, som virksomheden skulle bruge til at ansætte to programmører til udvikling af RFID-teknologi.

Desuden var den første kunde sat på salgslisten.

Ingen forståelse i bankerne

Det kunne lyde som en perfekt begyndelse for en iværksætter, men efter tovtrækkeri med bankerne kom RFID-specialisten faktisk til at gå glip af et beløb på 400.000 kroner, og Danmark gik glip af arbejdspladserne.

"En af betingelserne i EU-projektet var, at betalingen fra EU først ville falde 18 måneder efter projektets begyndelse," fortæller Rita Westergaard.

"Derfor havde vi behov for en finansiering i den mellemlæggende periode."

Det skulle dog vise sig umuligt at skaffe penge gennem en dansk bank.

"Bankerne spurgte efter sikkerhed i lokaler og andre materielle ting, som ikke var en prioritet i min virksomhed, der udvikler software," fortæller hun.

"Der var ingen forståelse af, at der kan skabes værdi gennem immaterielle produkter som software. Og det på trods af, at vi havde rejst penge gennem EU, hvilket er en krævende proces, hvor man skal være meget grundig i sin dokumentation af forretningsideen og sit projekt."

"Det virkede som om, at bankerne havde besluttet sig for et nej før vores møder. Det virkede som spild af både min og deres tid," fortæller Rita Westergaard.

Gjorde det slet ikke indtryk på bankerne, at du havde kunder og en EU-aftale om finansiering?

"Nej," lyder det tørt fra Rita Westergaard.

Sådan fandt Rita Westergaard en løsning

Efter afslagene på kapital, så Rita Westergaard ikke andre udveje end at betale gildet selv.

Det havde naturligvis konsekvenser. Der blev ikke ansat to programmører, men kun en studentermedhjælper.

Projektet blev således skåret ned til et minimum, hvilket har lagt en dæmper på ambitionerne.

"Vi har udviklet en solid løsning, men den er langt fra så innovativ og fremadskuende, som vi kunne have ønsket, og det er jo fremtiden, vi skal leve af," konstaterer Rita Westergaard.

Da lønudgifterne blev langt lavere end de 750.000 kroner, som EU var villig til at betale, blev støttebeløbet naturligvis også tilsvarende mindre.

"Vi gik glip af omkring 400.000 udviklingskroner fra EU på den konto."

RFID-specialisten havde overskud i både 2009 og 2010, men den har ifølge Rita Westergaard slet ikke udnyttet sit potentiale fuldt ud.

"Vi har en række gode kunder, men vi må desværre sige nej til flere ordrer på grund af kapacitetsproblemer. Det er naturligvis ærgerligt for mig som virksomhedsleder, men jeg synes også, at det er et samfundsproblem, ikke mindst i forhold til de arbejdspladser, som man går glip af i software-branchen," lyder det fra Rita Westergaard.

Læs også:
Derfor har it-iværksættere svært ved at komme i gang

It-iværksættere smutter fra Danmark i frustration

Sådan ser en typisk dansk it-iværksætter ud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere