Artikel top billede

Kan Wi-Fi erstatte dine kabler? Få svaret her

Mens nogle virksomheder vil kunne lade et trådløst Wi-Fi-netværk erstatte kablerne, kan det hurtigt give problemer i andre virksomheder. Her får du gode råd til at træffe den rette beslutning.

Drømmen om den trådløse arbejdsplads, hvor kablerne er sendt på pension, og medarbejdere og maskiner frit kan flyttes rundt i kontorlandskaberne, kan hurtigt krakelere og ende som lidt af et mareridt.

Det mener Torben Rune, direktør i Netplan, der rådgiver om både trådløse og kablede netværksløsinger.

"Der er mange virksomheder, der snildt kan klare sig med et Wi-Fi-net som det eneste, men der er også - og måske endda flere - som slet ikke kan klare sig med et Wi-Fi-net som det eneste," siger han.

Så sent som i denne uge siger en Gartner-analytiker ellers til Computerworld Norge, at kablet nu bør være alternativet til Wi-Fi - ikke omvendt.

I sidste uge konkluderede en rapport fra analysefirmaet In-Stat, at Wi-Fi nu ændrer sig fra udelukkende at handle om at få indhold fra et netværk til en enhed til at dele indhold mellem enheder, efterhånden som Wi-Fi går fra at være en netværks-centreret teknologistandard til en, der muliggør peer-to-peer.

Her kan ren Wi-Fi give problemer

Alt sammen er for så vidt rigtigt nok, forklarer Torben Rune, der ser mange positive ting i WiFi-netværk. Problemet er, at det i mange virksomheder kan give problemer at skrotte kablerne til fordel for et Wi-Fi-netværk.

"Det handler ikke bare om, hvad virksomheden laver, men i høj grad også om, hvad det er for noget udstyr man har. Bruger man scannere, farveprintere og højopløsnings-grafik og sådan noget, så kan man simpelthen ikke nøjes med et Wi-Fi-net. Der er ikke kapacitet nok."

"Det viser sig simpelthen på svartiderne. Den tid, det tager at printe et højopløseligt grafik-billede, stiger og bliver måske fem eller 10 gange langsommere, end hvis du havde et kabel."

De vigtigste Wi-Fi-overvejelser

Torben Rune fra Netplan vurderer dog samtidig, at der er en hel del virksomheder i Danmark, hvor det kan give god mening at satse på et trådløst netværk frem for kablerne.

"I rigtig mange virksomheder er det, der foregår på printerne, at skrive nogle almindelige breve ud, og det kører snildt på et trådløst net."

Torben Runes erfaring er, at de fleste virksomheder endnu er noget tilbageholdende med at gå den trådløse vej. Det er der en god forklaring på:

"Vi bruger jo stadig mere båndbredde ud til vores pc'er. Det er helt almindelig praksis i dag, at man streamer undervisningsmaterialer og videomøder med videre ud gennem de netværk, der er i virksomheden, og hvis man går over på et trådløst net, kan man risikere, at man simpelthen ikke kan følge med på båndbredden."

"Det ser ikke ud, som om behovet for båndbredde bliver mindre. Tværtimod er de applikationer, der i dag bruges i virksomheder, meget båndbredde-krævende - og meget tyder på, at det bliver endnu mere krævende, når vi taler om sky-applikationer."

Hvad gør din nabo?

Han forklarer, at man selvfølgelig kan øge den trådløse kapacitet ved eksempelvis at installere flere access points, så der er færre brugere på det enkelte hotspot.

"Problemet ved det er, at så er der ikke nogen idé i at lave et trådløst net ud fra en økonomisk synsvinkel. Det er både billigere og hurtigere at lave et kablet net."

"Det trådløse net bliver indført mere på grund af bekvemmelighed end på grund af hastighed, og det er klart, at bekvemmeligheden i en lang række virksomheder kommer før hastigheden."

En konkret udfordring er også, at der opstår trådløse forstyrrelser, når der kommer stadig flere access points internt i virksomheden og i de bygninger, der grænser op til.

"Hvis man går rent trådløst er man både afhængig af, at man får dimensioneret sit eget net fornuftigt, og af at naboerne ikke begynder at gøre noget, der ligner."

"Jeg har flere kunder, hvor der er forstyrrelser fra både naboer og alt muligt andet udstyr, der bruger frekvensen til noget andet end WiFi," lyder det fra Netplan-direktør Torben Rune.

Læs også:

Nu er det tid til at sende dine kabler på pension

Wi-Fi kvæler hastigheden på dit bredbånd




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere