Artikel top billede

Her er statens værste it-projekter

Mange af de statslige it-projekter er ude i kraftig modvind. To skatte-projekter til mere end 600 millioner kroner svæver i det uvisse.

Læs også:

Første oversigt nogensinde: Så ofte løber statens it-projekter løbsk.

Derfor afgør lave priser ikke det offentliges it-valg.

Omsider: Første oversigt over alle statens it-projekter på vej.

Amanda, Den digitale tinglysning og Polsag.

Sporene skræmmer fra statslige it-katastrofer, som har kostet skatteborgerne milliardvis af kroner gennem årerne i forsinkelser, overskridelse af budgetrammer og mangelfuld implementering.

Med dagens opgørelse fra Digitaliseringsstyrelsen over samtlige 73 it-projekter, hvert især med en værdi af 10 millioner kroner eller mere, kan danskerne ved selvsyn se, hvor godt - eller skidt - det står til i de statslige it-projekter.

Det værste projekt

I oversigten fra Digitaliseringsstyrelsen ser det umiddelbart værst ud for Pensionsstyrelsens EESSI-projekt, der er et it-system til lovpligtig ensartning og håndtering af sociale sikringsforhold for folk, der arbejder i et eller flere lande.

Projektet fra leverandørerne Visma Sirius og ChangeGroup har en forsinkelse på 24 måneder og en budgetoverskridelse fra de oprindelige 25 millioner kroner til 40 millioner kroner, når det forventes færdigt i maj 2014.

Pensionsstyrelsen angiver tilsýneladende i oversigten fra Digitaliseringsstyrelsen, at der har været problemer både hos sig selv, hos leverandøren, og at selve projektets omfang har ændret karakter undervejs med ændrede deadlines fra politisk side.

Til Computerworld fortæller konstitueret direktør hos Pensionsstyrelsen, Søren Keldorff, dog, at den oprindelige leverandør er EU-Kommissionen, og forsinkelsen reelt ligger i EU-maskineriet - og ikke hos de danske leverandører.   

Uforudsete tekniske problemer

Styrelsen skriver blandt andet som begrundelse for forsinkelsen fra EU:

"Den oprindelige estimering har vist sig mangelfuld. Leverancer fra leverandøren er ikke sket efter aftalt tidsplan. Leverandøren har underestimeret opgaven. Kritiske kompetencer manglede hos leverandøren. De organisatoriske forudsætninger for projektet har ændret sig. Der er usikkerhed om den tekniske løsnings modenhed. Uforudsete tekniske problemer påvirker projektet."

Som forklaring på budgetoverskridelsen på 15 millioner kroner lyder det blandt andet:

"Projektets omfang har ændret sig. Den oprindelige estimering har vist sig mangelfuld. Kravene til funktionalitet i systemet har ændret sig. Afhængigheder til andre projekter påvirker projektet. Uforudsete tekniske problemer påvirker projektet."

Kæmpe it-projekter svæver i vinden

Trods forsinkelser fra EU's side forventer Pensionsstyrelsen, at alle væsentlige gevinster i projektet kan realiseres. 

Gevinster trods budgetoverskridelse

Også Skatteministeriets EU-pligtige Import Control System fra Logica til en forbedring af toldsystemet har en budgetoverskridelse på 15 millioner kroner ud fra de vurderinger, som ministeriet har foretaget mellem maj 2011 og december 2011. 

Samtidig forventes projektet at blive seks måneder forsinket, så det står færdigt i midten af april i år. 

Årsagerne til tids- og budgetoverskridelserne angives til at være: "Leverancer fra leverandøren er ikke sket efter aftalt tidsplan" og "Deadlines er ændret fra politisk side". 

Alligevel forventer Skat, at alle væsentlige gevinster i projektet kan realiseres.

Kæmpeprojekter bliver forsinkede

Samtidig er det også værd at bemærke, at statens to dyreste it-projekter svæver i det uvisse. 

Det drejer sig i begge tilfælde om it-systemer til Skatteministeriet. 

De to systemer er Et fælles inddrivelsessystem, EFI, fra KMD med et budget på 292 millioner kroner samt En skattekonto kendt under kodenavnet EKKO-projektet fra CSC til 334 millioner kroner. 

"De indmeldte idriftsættelsesdatoer og budgetter for projekterne En Skattekonto og Et Fælles Inddrivelsessystem i Skatteministeriet er ikke længere gældende. Projekterne er pt. under replanlægning, hvilket er orienteret til Finansudvalgets medlemmer d. 21. december 2011," skriver Skatteministeriet i sin indrapportering til Digitaliseringsstyrelsen. 

Skat forventer kun i "nogen grad", at de væsentlige gevinster i projekterne kan realiseres. Det kan du læse mere om her.

Samtidig bliver Det fælles medicinkort med et budget på knap 200 millioner kroner forsinket et år, og forventes først færdigt i slutningen af 2012, hvilket også gør sig gældende for det 72 millioner kroner dyre NemID-projekt.

Læs også:

Første oversigt nogensinde: Så ofte løber statens it-projekter løbsk.

Derfor afgør lave priser ikke det offentliges it-valg.

Omsider: Første oversigt over alle statens it-projekter på vej.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere