Artikel top billede

Wikileaks frigiver e-mails fra efterretnings-firma

Wikileaks har fået fat i fem millioner e-mails fra sikkerhedsfirmaet StratFor, der blev hacket af Anonymous sidste år.

I en meddelelse fortæller Wikileaks at man ligger inde med fem millioner e-mails fra det texanske firma StratFor (Strategic Forecasting), der beskrives som en "privat efterretningstjeneste". Wikileaks kalder denne datasamling for "The Global Intellicence Files" og fortæller at den indeholder beskeder fra juli 2004 til december 2011.

De mange beskeder viser ifølge Wikileaks, hvordan StratFor fungerer og hvordan det bruger bestikkelse og afpresning til at skaffe informationer. Firmaet har angiveligt rekrutteret et globalt netværk af informanter, der bliver betalt over schweiziske bankkonti og forudbetalte kreditkort. Wikileaks hævder at StratFor betaler regeringer og diplomatiske kilder verden over for informationer.

Datasamlingen indeholder også informationer om den amerikanske regerings angreb på Wikileaks og Julian Assange samt StratFors egne forsøg på at undergrave organisationen. Der er mere end 4.000 e-mails, hvor Wikileaks eller Assange bliver nævnt. Så det ser ud til, at Wikileaks ser offentliggørelsen som en form for hævn over StratFor.

Det fremgår ikke hvordan Wikileaks er kommet i besiddelse af de fem millioner e-mails. Men de kan stamme fra et angreb den 25. december, hvor medlemmer af den løst organiserede hackergruppe Anonymous trængte ind hos StratFor.

Hackerne fik blandt andet fat i en komplet liste over alle 860.000 registrerede brugere hos Stratfor. Listen indeholder navne, kodeord, personlige oplysninger og i nogle tilfælde også kreditkort-data. Der er angiveligt tale om personer, som har abonneret på Stratfors publikationer med internationale analyser.

Alle adresserne blev herefter lagt ud på nettet - herunder også 1.000 danske adresser, som både omfatter medlemmer af Folketinget, medarbejdere hos militæret og Politiets Efterretningstjeneste (PET), private sikkerhedsfirmaer og sågar en mailadresse der tilhører Kongehuset.

En af de flittigste Stratfor-brugere er Udenrigsministeriet, hvor der er mere end et snes forskellige mail-adresser på listen, men PET er også repræsenteret med mange adresser.

De danske mailadresser var kun en lille del af den databombe, som Anonymous kastede med sit indbrud hos Stratfor. Den britiske avis The Guardian skrev dengang at 221 britiske militærfolk og 242 NATO-ansatte havde fået deres data blotlagt. Det gælder blandt andet flere højt placerede embedsmænd.

Nu tyder det på at Anonymous under samme angreb også har fået i de fem millioner e-mails, som så efterfølgende er afleveret til Wikileaks. Der er indgået partnerskaber med 25 mediepartnere i forskellige lande, herunder Rolling Stone i USA og tyske ARD/NRD, som har fået tidlig adgang til dokumenterne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere