Artikel top billede

Sådan sniger it-kriminelle malware ind på din Android

Skadelige programmer rettet mod Android-smartphones bliver ikke kun mere udbredte, men også mere sofistikerede.

Læs også:

Fup-app til Android: Sådan stjæler den penge fra dig

Computerworld News Service: Udbredelsen af skadelig software voksede betragteligt i 2011, samtidig med at maskeringen af de ondsindede programmer blev mere snedig - en tendens, der ifølge seneste kvartalsrapport fra F-Secure er fortsat her ind i 2012.

Hvilken egentlig trussel, malware udgør i den virkelige verden, er vanskelig at måle, men tallene i F-Secures "Mobile Threat Report" taler deres eget tydelige sprog.

Især når det gælder det mest udsatte mål af alle: Android.

Så mange trusler er der

Sikkerhedsfirmaerne har ikke overdrevet. Gennemslagskraften af malware kan måske nok diskuteres, men der er tydeligvis gang i et eller andet.

I første kvartal af 2011 blev der afsløret 10 nye familier og varianter af Android-malware. I kvartalet et år senere var dette tal næsten firdoblet til 37 nye familier, ligesom antallet af skadelige APK-filer (malware-typer, der anvendes i specifikke angreb) i de respektive kvartaler steg fra 137 til 3.063.

At der i første kvartal 2012 blev registreret 12 nye malware-familier rettet mod Symbian - og ikke en eneste mod andre platforme - sætter yderligere Android-tallene i perspektiv.

"De stigende tal afspejler, at malware-bagmændene bliver mere og mere ferme til at snyde antivirus-programmerne med deres inficerede filer og trojanere ved at forklæde dem med forskellige autoriserede og populære applikationsnavne," lyder det fra F-Secures forskere.

Sådan snyder de kriminelle dig

I al fald er den overordnede tendens, at malware, målt fra kvartal til kvartal, ikke blot bliver mere udbredt, men også langt mere sofistikeret.

En fremherskende teknik er at bruge app-"omslag", som ikke vækker nogen form for mistanke hos brugerne. Det foregår ved at bundte malwaren med legitime apps, som brugerne selv tillader, uden at de opdager, hvad de egentlig har givet tilladelse til.

F-Secure peger på et nyligt eksempel, hvor de to apps Angry Birds og Instagram til Android er blevet brugt til at maskere overtakserede sms-applikationer - en fidus, der tyder på at være i fremmarch.

"Blandt den seneste tids mest interessante malware-tendenser er udbredelsen af trojanere, der faktisk holder, hvad de lover. Det gør det endnu vanskeligere for ofrene at opdage, at de er blevet ofre, da det er nærmeste umuligt at se, at noget er galt," siger sikkerhedsrådgiver i F-Secure, Sean Sullivan.

Læs også:

Fup-app til Android: Sådan stjæler den penge fra dig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere