Svar udbedes, Jørn Rosenmeier

Han snakker arbejde med familien, når han har fri og synes, at danskerne er nogle gniere. Mød administrerende direktør i familievirksomheden Rosenmeier IT-distribution, Jørn Rosenmeier, der her svarer på spørgsmål fra Computerworld Onlines rodekasse.

- Hvad er det bedste ved at være direktør?

- Det bedste er det samme som det værste - nemlig ansvaret. Man har retten, og man har pligten.

Hvis det går godt, så er det din fortjeneste, men hvis det går dårligt, så er det også din skyld. Så hvis der er noget, der halter et sted, er din pligt at rette op på det, og det kan jo betyde, at man må træffe svære beslutninger ind imellem.

De marginaler, man arbejder på, er meget små, så det kræver, at man er opmærksom hele tiden.

Men på den anden side er det også dejligt. Vi arbejder hårdt, men vi har det også sjovt, og det er også sådan, det skal være.

- Hvad laver du når du ikke arbejder?

- Arbejder. Det er jo et familiefirma. Min far sidder i bestyrelsen, og alle mine brødre er enten i firmaet eller sidder i bestyrelsen.



  • Jørn Rosenmeier
  • 39 år.
  • Gift med Henriette. Sammen har de Anne på 8 år, Ellen på 5 år og Ingrid på 3 år.
  • Cand.merc. fra Aalborg Universitet 1990.
  • Uafsluttede jurastudier på Århus Universitet.
    Lagerarbejder i familiens virksomhed i sommerferierne, siden han var 15 år.
  • Begyndte i 85 at sælge mobile computere fra Scharff i eget firma. Og det udviklede sig til Rosenmeier IT Distribution, som blev en selvstændig del af familievirksomheden i 1988.

  • Så det hele flyder sammen. Det er svært at tage på et vennebesøg uden at komme til at sidde og tale om strategier af en eller anden art.

    For det første bruger jeg mange timer i hverdagen på arbejdet, og så har jeg gennem årene mødt mange interessante mennesker, som jeg godt kan lide at være sammen med. Og så kommer man jo nemt til at snakke om arbejde alligevel.

    Så hvis jeg endelig skal slappe af, så er det noget med at tage helt væk på enten kanotur eller på bjergvandring.

    Efter at Sonofon endelig har fået dækning der, hvor mit sommerhus ligger, er det også slut med at have fred derude. Før havde jeg refugium derude.

    Jeg kommer ikke væk så tit, som jeg gerne ville. Men jeg har for eksempel været i Rusland med TV2 som vejviser for nogle år siden, og optage film. Jeg er meget interesseret i nyere historie.

    - Hvad betyder penge for dig?

    - Jeg synes ikke selv, at penge betyder meget for mig andet end som en måleenhed for, hvor godt det går med firmaet. Jeg bor godt, men jeg kører ikke i nogen stor bil.

    Jeg har sidst været i en detailbutik i december sidste år, og tøj køber jeg i lufthavnen.

    Med mindre man samler på slotte i Skotland er det lige meget, om man har 20 eller 200 millioner kroner. Jeg har det egentlig bedst i mit simple sommerhus.

    - Hvad er den største succes, du har oplevet rent jobmæssigt?

    - Firmaet er jo kommet til det sted, hvor det er, ved det lange, seje træk. Vi har ikke på noget tidspunkt oplevet sådan noget med at få en ordre på 27 millioner kroner, så det er de mange små sejre, der har talt.

    Men det, jeg kommer i tanke om først, var nok noget, der skete i forbindelse med at vi mistede hele egenkapitalen og mere til i forbindelse med et bedrageri fra England for en del år siden.

    Dengang stod medarbejderne sammen og tjente alt det tabte ind og mere til i løbet af et år.

    Dengang tænkte jeg, at vi måtte have gjort et eller andet rigtigt. For medarbejderne kunne jo bare have rejst, men det gjorde de ikke.

    - Hvad er danskernes værste egenskab?

    - Det er den der stræben efter middelmådighed og så den evindelige tro på, at vi er de bedste, som kun overgåes af nordmændene.

    Og så den middelmådige gniermentalitet, hvor folk siger ?jeg betaler også så meget i skat, så jeg skal have noget fra det offentlige igen.?

    Det er jo helt anderledes i USA, hvor velgørenhed er en del af samfundet, mens danskerne bare regner med at betale det over skattebilletten.

    Og den middelmådighed stræber man efter helt op i politik.

    Sådan nogle ting kan give mig knopper. Vi er pakket ind i fjer og tror, at vi er så gode. Men der er en masse ting, der rykker forbi os i de her år.

    Som eksempel kan vi tage folkeskolen. Den bespiser ikke vores børn, den kan ikke bryde den sociale arv eller integrere indvandrerne. Til gengæld er det den dyreste. Jeg går klart ind for, at der ikke findes folkeskoler om få år. Jeg synes, at pengene burde følge barnet.

    Jeg har ikke noget imod at betale min skat, men jeg synes ikke, at det offentlige leverer varen.

    Fire webadresser fra 'Foretrukne'-listen på Jørn Rosenmeiers computer:
  • www.google.dk
  • www.jp.dk
  • www.cnn.com
  • www.computerworld.dk


  • Hvem har du sidste skrevet en mail til?

    Jeg har lige skrevet en mail til Sverige til den nordiske direktør for Philips, hvor jeg desperat beder om flere Philips TFT-skærme. Der er stort run på dem lige nu, og der er flere modeller, som vi har svært ved at levere.

    - Hvad er den største opfindelse mennesket har gjort i din tid?

    - Hvis man skal se det lidt fra den sjove side, er det Viagra, for hvis man er vant til at lade folk arbejde 10-12 timer om dagen, skal de også have noget at lave, når de går på otium.

    Jeg bruger det godt nok ikke selv. Ikke endnu i hvert fald.

    Jeg synes, at folk arbejder for meget. I vores branche er både priserne og bruttoavancen faldet i de senere år, og jeg synes ikke, at de arbejdsvilkår, jeg må byde mine medarbejdere, er tilfredsstillende.

    Kravene til produktivitetsforbedringer stiger hele tiden, og mine sælgeres omsætning er gennemsnitligt steget fra seks til 16 millioner kroner.

    Og sådan en forbedring kan man få dem til en gang imellem, men det er svært at blive ved med at køre hurtigere og forbedre effektiviteten af sine systemer.

    - Hvad får dig til at blive ved med at synes, at dit job er sjovt?

    - Det er, at det er en linedans. Et øjebliks uopmærksomhed, så falder du altså af linen. Det kræver hele ens opmærksomhed og giver konstante udfordringer.

    Det gør selvfølgelig, at nogen bliver lidt stakåndede, men man møder heller aldrig op og siger "hvad sker der så i dag?"

    Man er hele tiden bagud med nogle ting. Der er hele tiden en hel masse muligheder, som man kan forfølge, men tiden er altid den slappe faktor.

    - På en skala fra et til 10, hvor meget ved du så om IT?

    - Det er lidt pinligt at sige, men det er lang tid siden, at jeg har set mange af produkterne udenfor deres kasser.

    Jeg har en god all round viden om IT, så jeg vil nok give mig et femtal, men jeg er bestemt ikke ekspert.

    Vores rolle er jo at holde, hvad forhandlerne lover. Med levering og sådan. Alle de ordrer, vi får ind, leveres næste dag, og vi håndterer 140.000 pakker om året.

    Jeg ser kun kassen, og den kunne jo for så vidt indeholde juletræer, så derfor er det tekniske vidensniveau ikke så højt. Selvfølgelig skal forhandlerne kunne ringe til os og få nogle svar, men det er jo ikke os, der sidder og finder fejl i Windows.

    - Hvilket job har du om 10 år?

    - Det samme.

    Jeg kunne godt tænke mig at arbejde mere projektorienteret og arbejde mere intensivt i perioder af kortere varighed, så der blev nogle pauser ind imellem.

    Jeg kan bedre se mig selv som arbejdende bestyrelsesmedlem eller en slags virksomhedsdoktor, som arbejder mere projektorienteret med at hjælpe virksomheder med at løse problemer. Blandt andet for at slippe for det lange seje træk.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Højer og Lauritzen ApS
    Distributør af pc- og printertilbehør.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

    Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

    21. maj 2024 | Læs mere


    Computerworld Summit 2024

    Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

    23. maj 2024 | Læs mere


    Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

    I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

    28. maj 2024 | Læs mere