Artikel top billede

Nye regler skal give danske it-firmaer adgang til kæmpe-marked

Europa-Kommissionen vil med nye regler gøre det nemt for danske it-virksomheder at byde på udbud i EU-lande.

Danske it-virksomheder er mere end velkomne til at byde på kontrakter i andre EU-lande.

Men som Computerworld tidligere har skrevet, er det en besværlig affære.

Men det skal være slut nu.

Europa-Kommissionen har netop fremlagt et forslag til en forordning, der muliggør brugen af medlemslandenes eID-løsninger, det vil sige NemID for danskernes vedkommende, på tværs af landegrænserne.

Kommissionen fremhæver selv, at forordningen vil gøre det lettere for virksomheder at byde på udbudsopgaver i andre medlemslande.

EU-udbud føres ind i den digitale tidsalder

Brugen af NemID vil gøre det muligt for en dansk virksomhed at aflevere et tilbud på et EU-udbud elektronisk.

Derved vil virksomheden kunne spare omkostningerne og besværet ved at aflevere det personligt eller med kurertjeneste.

Bjarke Alling, direktør i Liga Distribution, der beskæftiger sig med salg af integrationsløsninger mellem offentlige signaturer og virksomheders brugerstyring, er positiv over for forslaget:

"Det er den rigtige vej, EU går. Forslaget vil gøre det lettere for virksomheder at handle på tværs af grænserne," siger han.

Ikke godt nok

Selvom forslaget vil lette en stor byrde for virksomhederne, så er det alligevel ikke en fuldstændig løsning.

Det løser nemlig kun ét af flere problemer, der forhindrer mange danske it-virksomheder i at byde på EU-udbud.

Morten Bangsgaard, der er direktør i IT-Branchen, fortæller, at der i EU er yderligere udfordringer som sprog, markedsforståelse, konkurrenceforhold og lokal support, der bremser danske virksomheders lyst og mulighed for at gå ind på EU-markedet.

Alligevel mener han, at forslaget i det mindste er et skridt i den rigtige retning - bare ikke nødvendigvis for udbudsforretningen i EU.

"Selvom forslaget kun løser en del af problemet, er det den rigtige vej at gå. Forslaget har store potentialer for at øge samhandlen i og på tværs af EU på alle områder, som ikke er underlagt udbudsregler," siger Morten Bangsgaard.

Så selv om forslaget adresserer det ene af problemerne, så er der stadig lang vej igen, før danske virksomheder får lettere ved at byde på EU-udbud.

Og apropos lang vej, så skal vi måske også se langt i kikkerten, før forordningen træder i kraft.

Forslaget er sendt fra Europa-Kommissionen til Europa-Parlamentet, hvor det nu skal godkendes.

Kommissionen tør ikke udmelde et tidspunkt for forventet godkendelse, men henviser til, at godkendelse kan tage et til to år.

Læs også: Derfor er EU lukket land for danske it-virksomheder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere