Artikel top billede

Topforskere: Vi forhindres i at anvende cloud

Forskerne i partikelfysik-centeret CERN ser enorme muligheder i cloud computing, men kan ikke få lov. Se hvorfor.

Computerworld News Service: Forskerne ved det europæiske center for forskning i partikelfysik Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN) i Geneve afholdes fra at anvende cloud computing i væsentlig grad på grund af forsinkelsen i etableringen af en europæisk juridisk ramme for databeskyttelsen.

I en præsentation ved Cloud Computing World Forum i London i forrigeuge sagde Bob Jones, der er leder af CERN openlab, at det forsinker anvendelsen i det videnskabelige miljø, at det ikke er lykkedes Europa-Kommissionen at få klare retningslinjer på plads med hensyn til databeskyttelsen inden for cloud computing.

"Vi samarbejder med high-tech-virksomheder, industrielle virksomheder og EU-myndigheder og vores konklusion er, at den lovgivningsmæssige ramme skaber en barriere," siger Jones.

CERN er klar over fordelene ved cloud computing. Organisationens eksisterende europæiske datacentre håndterer på nuværende tidspunkt årligt op til 15 petabyte fordelt på 100.000 CPU'er, og det udgør endda kun 20 procent af den samlede mængde data, der genereres af partikelacceleratoren Large Hadron Collider (LHC).

Kun én procent gemmes

Faktisk genererer LHC's fire største eksperimenter - Atlas, LHCb, ALICE (A Large Ion Collider Experiment) og Compact Muon Solenoid - omtrent en petabyte rå data per sekund, men kun cirka én procent af disse data gemmes, forklarer Jones.

Derfor er CERN ivrig efter at udforske, hvordan cloud computing kan hjælpe til at håndtere de enorme datamængder.

Det er også baggrunden for CERN's deltagelse i partnerskabet Helix Nebula - the Science Cloud, der blev lanceret tidligere i år.

Med dette initiativ vil CERN få adgang til mere regnekraft til behandling af data fra sit Atlas-eksperiment, der er designet til at observere fænomener, der involverer store partikler, og som muligvis kan kaste lys over nye teorier inden for partikelfysik.

"CERN's computerkapacitet er nødt til at holde trit med mængden af data fra Large Hadron Collider og vi anser Helix Nebula - the Science Cloud for at være en fremragende måde at samarbejde med erhvervslivet om at imødegå denne udfordring," udtalte Frédéric Hemmer, der er chef for CERN's it-afdeling, tilbage i marts.

Jones fortæller, at CERN nu vil gå i gang med et pilotprojekt på to år, der vil involvere at flytte data mellem kommercielle cloud-datacentre og organisationens egne offentligt finansierede datacentre.

Han fremhæver, at CERN ikke har nogen planer om at afvikle sine eksisterende systemer, men derimod ønsker at samle de to i et hybridt cloud-økosystem.

I denne pilotfase vil der blive udrullet projekter med det formål at analyse funktionalitet og ydelse.

Da CERN på nuværende tidspunkt konstant anvender 150.000 CPU'er samtidigt, står det ifølge Jones endnu ikke klart, om det overhovedet er muligt at skalere cloud-løsningerne op i en størrelse, der kan opfylde CERN's behov.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB

Akademikernes A-kasse

IT-supporter med teknisk flair

Netcompany A/S

Managing Architect

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere