Artikel top billede

Kosmisk virus kan true vores computere

Er det sikkert at proppe datasignaler fra rummet ind i din computer?

Det berømte SETI-projekt (Search for Extraterrestrial Intelligence) lytter efter radiosignaler fra andre civilisationer - og alle kan stille deres egen computer til rådighed gennem SETI@home. Men er det overhovedet sikkert eller kan man risikere at få en virus fra det ydre rum på sin computer? Det kan lyde som et meget hypotetisk spørgsmål, men io9 har forsøgt at finde svaret og snakket med flere af verdens førende SETI-eksperter.

Nu har SETI stadig ikke fundet selv det mindste bip fra vores naboer i rummet, og projektet lider under permanent pengemangel, som ComON kunne fortælle i sidste uge. Men det bygger på den grundlæggende formodning om, at fremmede civilisationer faktisk er venligsidede.

Det er måske ikke tilfældet, og derfor kunne man også forestille sig, at de ville sende en computervirus eller opskriften til en "dommedags-maskine". Det er trods alt lettere at sende at sende informationer - bits og bytes - end en fysisk invasionsstyrke.

Forskeren Andrew Siemion fra SETI-Berkeley understreger at formålet med projektet kun er at detektere et signal, men ikke at afkode det. Han mener at det er meget usandsynligt, men ikke umuligt, at en computervirus kan smugles ind i systemerne.

"Vores instrumenter er forbundet til computere, og ligesom alle computere, kan de omprogrammeres. Vores software får input fra ukendte kilder, og selvom denne input ikke bliver afviklet eller afkodet, så er det ikke sådan, at vi forsøger at validere disse input ligesom en sikkerheds-bevidst programmør ville gøre det med en internet-applikation," siger Andrew Siemion.

Han mener altså at der er en mulighed for, at et datasignal fra det ydre rum kunne udløse en form for "buffer overflow" og dermed tillade at kode kan køres på computerne. Det kræver selvsagt, at vores komiske naboer har et meget detaljeret kendskab til vores computere.

"Hvis ET har så meget viden om jordisk teknologi, så giver det meget mere mening at bruge en lignende teknologi med de tusindvis af satellit downlink-stationer rundt om verden eller de milliarder af mobiltelefon-radioer som konstant lytter efter et ping fra en antennemast," fortsætter han.

Det understreges samtidig at denne potentielle sikkerhedsrisiko ikke gælder i samme omfang for projekter som SETI@home, hvor data bliver kontrolleret meget nøje inden de bliver sendt ud til brugerne.

En anden forsker, Milan Cirkovic fra det astronomiske observatorium i Belgrad, mener at en kosmisk computervirus muligvis vil bruge Jorden som et springbræt til at sprede sig selv yderligere. Det sker måske helt uden at vi opdager det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere