Artikel top billede

(Foto: Robert Hendel)

Advarsel: Danskere vil snart miste kontakt-mulighed til politi

Ballade om en central mobilmast gør, at radiokontakten til politi, ambulancer og brandbiler snart kan ryge for en række danskere, advarer teleselskab.

Læs også: TDC piller kæmpemast ned i protest mod kommune

Bagmandspoliti efterforsker kommunalt kartel på mobilmaster

Får du hjertestop i Assens på Fyn risikerer du at komme til at vente rigtig længe på sirener og blå blink.

Sådan lyder advarslen fra Telenor, der til næste sommer piller en mobilmast i Assens ned efter en længere strid med staten om prisen på det stykke jord, masten er placeret på.

Teknisk udstyr til beredskabets nye radiosystem, SINE-systemet, er nemlig også placeret på masten, og pilles masten ned vil det betyde en forringelse af kommunikationssystemet.

Dermed kan nedrivningen af masten få konsekvenser. Ikke kun fordi mobildækningen forringes, hvilket svækker borgernes mulighed for at komme i kontakt med politi og ambulance, men også fordi beredskabets mulighed for at kommunikere internt forringes,  lyder det fra Telenor.

"Man skyder sig selv i foden, for man fjerner med et snuptag dækningen, ikke kun for teleselskaberne, men også for SINE-systemet. Så staten skyder sig selv i foden," lyder det fra Telenors contract manager Lars Henneberg, som afviser, at andre master i området fuldt ud vil kunne kompensere, hvis masten pilles ned.

Helt uacceptabel løsning

"Det betyder, at dækningen for politi, brandvæsen og ambulancetjeneste forsvinder i området, og det er en helt uacceptabel løsning."

Han advarer samtidig om, at det kan få store konsekvenser for lokale fiskere i problemer ud for kysten.

I hvert fald hvis deres eneste kontakt med omverdenen er i form af mobilen.

Striden i Assens begyndte, da staten for nylig stillede Telenor over for et ultimatum: Enten køber I grunden for en million kroner, eller også forlader I den.

Telenor har ellers de seneste 20 år lejet sig ind på grunden til en helt anden pris.

Prisen på en million kroner er mere end det samlede beløb, Telenor har betalt i leje siden 1993.

Lokale ejendomsmæglere har ifølge P4 Fyn vurderet den 536 kvm store grund til at være mindre end 50.000 kroner værd.

Computerworld arbejder på at få en kommentar fra Statens Ejendomsselskab Freja, som administrerer grunden.

Striden mellem Telenor og staten kører parallelt med en anden sag, hvor teleselskaber beskylder en række af landets kommuner for at have snakket sammen og skruet lejepriserne for mobilmaster op.

Den sag undersøges lige nu af Bagmandspolitiet.

For nylig valgte TDC at pille en mast ned i Guldborgssund som følge af uenighed om lejeprisen med kommunen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere