Artikel top billede

Apple: Se vores iPad Mini - tynd som en blyant og let som en notesblok

Apple har præsenteret iPad Mini og en række ultra-tynde Mac-computere.

En iPad Mini, en række nye Mac-computere samt en opdateret iPad med nyt stik og europæisk 4G-dækning.

Sådan lød forventningerne før aftenens Apple-præsentation.

Og det leverede Apple uden nogen store dramatiske overraskelser. 

Det var Apples administrerende direktør, Tim Cook, der først indtog scenen i California Theatre i San José, men han overlod hurtigt ordet til produktchef Phil Schiller.

Den største nyhed, som Phil Schiller løftede sløret for her til aften, var uden tvivl den ventede iPad Mini.

En iPad til hver hånd

"Hvad kan du gøre med en iPad Mini, som du ikke kan med en normal iPad," spurgte Phil Schiller retorisk.

"Du kan holde den med én hånd," lød hans svar.

Det skyldes ikke blot, at den er mindre end den store iPad. Men også, at den nye iPad er blevet betydeligt lettere. Den vejer kun 308 gram, hvilket er 53 procent lettere end en full size Pad. 

Ifølge Phil Schiller er den så let som en notesblok og så tynd som en blyant - kun 7,2 millimeter lyder tykkelsen på.  

Som rygterne forudsagde, har den en skærmopløsning på 1024 x 768. Det samme som på iPad 2.

Det vil sige, at du kan bruge nøjagtigt de samme apps som på den store iPad.

Men skærmen er på kun 7,9", hvilket betyder, at pixeltætheden samtidig er højere end på en iPad 2, men ikke så høj som på en iPad med retina-skærm.

IPad Mini er udstyret med Apples A5-processor, et Facetime-kamera i HD-opløsning, et 5 megapixel kamera på bagsiden samt et batteri, der holder i 10 timer.

Den vil både komme i en Wi-Fi-udgave og en udgave med 4G.

Den billigste version med 16 GB kommer til at koste 329 dollar, hvilket svarer til lige knap 1900 danske kroner. Prisen i de danske butikker må dog forventes at blive en tand højere.

Koster mere end Nexus 7

Den er dermed dyrere end eksempelvis en Google Nexus 7-tablet, der i USA koster 199 dollar i en 8 GB-udgave og 249 dollar i en 16 GB-version.

Men til gengæld understregede Phil Schiller, at iPad Mini er både lettere, tyndere og har en større skærm end Nexus 7. På trods af det er iPad Mini ifølge Schiller både tyndere og lettere end Googles tablet. 

IPad Mini bliver sat til salg i USA den 2. november, og to uger efter lander den på de danske butikshylder.

Fjerde generation storbror-iPad

Phil Schiller løftede også sløret for en opdateret udgave af den velkendte iPad, som Apple ikke blot betragter som en mindre opdatering.

I stedet kaldte Schiller det for den fjerde generation af iPad'en.

De største nyheder i den nye iPad begrænser sig dog til udvidet 4G-dækning, det nye lightning opladerstik samt en ny A6X processor, der er dobbelt så hurtig som den, der sidder i den forrige full-size iPad.

Men med en fjerde generation iPad allerede nu er spørgsmålet, om Apple igen vil præsentere en femte generations iPad til foråret, som traditionen efterhånden byder?

Og hvis ikke, hvad har Apple mon så i posen til foråret?

Her er de nye ultratynde Macs

Selv om iPad Mini uden tvivl stjal rampelyset, bød aftenens præsentation også på kæmpe nyheder for det stadigt stigende antal Mac-brugere. 

Apples produktchef, Phil Schiller, præsenterede også en ny MacBook Pro med en 13 tommer retina-skærm. 

Skærmen har en opløsning på 2560 x 1600 pixels, og ifølge Phil Schiller er det flere pixels end på nogen konkurrerende Windows-bærbar - uanset størrelse.

Slår alle Windows-computere

Den eneste bærbare computer med højere opløsning er den 15-tommer MacBook Pro med retinaskærm, som Apple præsenterede først på sommeren. 

Den nye MacBook Pro er en femtedel tyndere end den tidligere model, men dog stadigvæk tykkere end den ultratynde MacBook Air. Slankekuren skyldes som på storebroderen på 15 tommer, at Apple har valgt at skrotte det optiske drev. 

Alle de nye MacBook Pro-modeller er udstyret med 8 GB ram og en Intel dualcore-processor. Batteritiden ligger på syv timer - akkurat som på MacBook Air og den hidtidige MacBook Pro. 

Den billigste udgave vil have et flash-drev på beskedne 128 GB og en processor på 2,5 GHz. Denne udgave vil komme til at koste 1699 dollar, hvilket svarer til lige knap 10.000 danske kroner.

Vi venter stadigvæk på de mere præcise danske priser. 

Det var dog ikke de eneste nye Macs.

Ufattelig tynd iMac

Phil Schiller trak måske aftenens største "uuhh" fra publikum, da han fremviste en ny super-tynd iMac. Skærmen på Apples nye stationære computer måler blot 5 millimeter på det tyndeste sted. 

Også her kan det nye slanke design blandt andet forklares med, at iMac'en har mistet det opitiske drev. Men fortvivl ikke, hvis du er afhængig af at installere programmer fra fysiske skiver. Du kan købe et eksternt dvd-drev ved siden af. 

Ingen retina til iMac

Ligesom den hidtidige iMac kommer den nye udgave i to størrelser  - en på 21,5 tommer og en på gigantiske 27 tommer.

Ingen af skærmene er dog med retina-opløsning. 

IMac-kunderne kan vælge mellem et hurtig SSD-drev eller en mere rummelig traditionel harddisk.

Men som noget helt nyt i Apple-sammenhæng kan du vælge et såkaldt "fusion drive", hvor du kan gemme styresystemet og de vigtigste standardprogrammer på en flash-chip og resten på en almindelig harddisk. 

Herudover præsenterede Apple også en ny Mac Mini. Det er Apples mindste Mac-computer, der blandt andet har fået nye hurtigere processorer.

Læs også:
Se billederne: Her er alle de nye Apple-produkter 

Nu kommer Surface - men hvilken tablet skal du vælge?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere