Artikel top billede

Forlag: eReolen er plaget af piratkopiering

Den digitale bibliotekstjeneste er plaget af piratkopiering. Det skyldes, at det er alt for let at bryde bøgernes DRM-beskyttelse.

Når du henter en bog på bibliotekernes digitale udlånstjeneste eReolen, er bogen piratbeskyttet med DRM-teknologi. 

Men den beskyttelse er relativt let at bryde, hvilket ifølge forlagsbranchen har ført til, at piratkopier af bøgerne er blevet spredt på pirattjenester. 

Og ifølge forlagsbranchen er det i dag muligt at downloade datapakker fyldt med bøger, der stammer fra eReolen, på diverse fildelingstjenester.  

"Vi har konstateret, at alle de titler, der er blevet lagt op på eReolen, også efterfølgende er blevet fundet på forskellige fildelingstjenester," siger Christine Bødtcher-Hansen, der er formand for Forlæggerforeningen i Danmark.

Hurtigt at finde pirat-opskrift

DRM er en forkortelse for Digital Right Management, og teknologien er udviklet for at forhindre piratkopiering af ophavsretsbeskyttet materiale som bøger, musik og film.

Men med en hurtig Google-søgning er det lynhurtigt at finde en opskrift på at fjerne DRM-beskyttelsen.

Det er også årsagen til, at eReolen fra 1. februar forlader DRM-løsningen og går over til en webbaseret streamingløsning, hvor bøgerne skal læses direkte i browseren på din enhed.

EReolens aftale med Forlæggerforeningen, der sikrede eReolens brugere adgang til bøger fra de største danske forlag, udløb den 1. november.

Forhandlingerne om en forlængelse af aftalen brød sammen på grund af uenigheder om forretningsmodellen.

Men Forlæggerforeningen afviser, at den forholdsvis lette adgang til piratkopiering har spillet en afgørende rolle i forhandlingerne.

Streaming ændrer intet

Derfor øger eReolens nye streamingløsning heller ikke sandsynligheden for, at de store forlag og de danske biblioteker når til enighed om en ny løsning for eReolen.

Forlæggerforeningen oplyser, at den allerede fra starten var bekendt med risikoen for piratkopiering, og at det derfor heller ikke vil være afgørende for, om der bliver indgået en ny aftale.

"Når indhold bliver digitaliseret, opstår der som regel også piratkopiering. Det er desværre efterhånden et grundvilkår," siger Christine Bødtcher-Hansen.

Forlag: Pirateri indgik i overvejelserne
Lindhardt & Ringhof er et af de forlag, der har forladt eReolen per 1. november.

Her mener forretningsudviklingsdirektør Cliff Hansen, at pirateri er et reelt problem, men han understreger ligeledes, at pirat-problematikken ikke var afgørende for, at forlaget forlod eReolen. 

"Det indgik naturligvis på en eller anden led i de samlede overvejelser. Men det er den forretningsmodel, der bærer eReolen, som er afgørende for, at vi ikke længere er en del af eReolen," siger han.

Men han mener dog, at eReolen bevæger sig i den rigtige retning ved at forlade DRM-beskyttelsen. 

"Det er væsentligt sværere at rippe en streamingtjeneste, end det er at bryde en DRM-beskyttelse. Derfor er der ingen tvivl om, at fremtidige tilbud om udlån af ebøger bør rette sig mod at være streaming-tilbud fremfor fil-download, " siger han.

Bo Fristed, projektleder for eReolen og ansat ved Århus Bibliotek, erkender, at der har været konstateret piratkopiering af indhold fra eReolen, og han har tidligere slået fast, at det er en problemstilling, som bibliotekerne tager meget alvorligt. 

Læs også:

Til næste år skal du streame dine ebøger på eReolen  

Biblioteker: eReolen er ikke død




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere